Polițiștii băcăuani au depistat și anihilat doi traficanți de bancnote false, pe care le plasau, de regulă, în locuri aglomerate – tîrguri și oboare – unde atenția clienților este mai mică. Bancnotele erau contrafăcute prin copiere și scanare pe calculator și imprimantă color. Astfel de situații nu sînt singulare în județ, numărul celor înșelați fiind destul de ridicat. Întrebarea anchetei de astăzi: cum recunoașteți o bancnotă falsă de una autentică și cui trebuie să vă adresați pentru a sesiza înșelăciunea?
Mihai Vasile, 68 de ani, pensionar: „Eu sînt bătrîn și nu cred că pot să deosebesc o bancnotă autentică de una falsă, de fapt, sînt sigur de asta, pentru că nu am văzut în viața mea o bancnotă falsă. În cazul în care mi se întîmplă, merg la sectorist sau merg și anunț Poliția”.
Gheorghe Mănăstireanu, 59 de ani, pensionar: „Am auzit chiar astăzi dimineață, la televizor, de cazurile acestea. Nu știu dacă aș recunoaște o bancnotă falsă. Am să încerc, pe cît posibil, să mă feresc să mi se întîmple așa ceva, adică să-mi plaseze cineva o astfel de bancnotă. Dacă, totuși, mi se întîmplă, voi merge la poliție și voi reclama, pentru că doar așa putem stopa astfel de infracțiuni”.
Maria Juncu, 52 de ani, educatoare: „La noi se pot face multe, chiar și falsifica niște bani. Părerea mea este că nu întotdeauna le putem recunoaște. Dacă aș merge la Poliție? Cu siguranță aș merge, dar cred că depinde și de suma de bani cu care am fost înșelată. Dacă ar fi o bancnotă de 100.000 de lei, nu cred că m-aș duce să umblu atîta, să se facă atîtea anchete”.
Carmen Axinoiu, 35 de ani, însoțitor copil cu handicap: „Nu cred că le-aș recunoaște. Primul lucru pe care l-aș face, ar fi să merg, să anunț organele de poliție de cele întîmplate și, probabil, de atunci încolo, voi fi mult mai precaută. Un lucru e cert pentru mine: o să cooperez cu poliția, indiferent dacă dețin o bancnotă de 500.000 de lei, fie că am una de 10.000 de lei”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns