Violența în familie a devenit de domeniul penalului prin intrarea în vigoare a Legii 217/2003. Actul normativ respectiv stabilește cadrul, condițiile și tratamentul juridic în contextul relațiilor dintre soț – soție, dar și dintre părinți și copii. Pedepsele aplicate includ și privarea de libertate. Prin adoptarea acestei legi s-a urmărit asigurarea unui climat de familie normal, de armonie, pentru protejarea fizică și psihică a tuturor membrilor acesteia. Întrebarea anchetei: va stopa această lege agresivitățile ce macină multe familii de români?
Magda Palade, 43 de ani, oficiant: „Sincer? Nu cred că se va aplica această lege și spun asta pentru că mai toate legile din România sînt date, dar de aplicat mai puțin. Una e ce se scrie și alta ce se face”.
Nadia Tătaru, 25 de ani, studentă: „Sperăm din tot sufletul ca această lege să stopeze violența în familii. Totul depinde de persoanele care sînt agresate. Aceste persoane trebuie să depună plîngeri pentru ca agresorii să poată fi trași la răspundere pentru faptele lor. Sînt studentă la Drept și cred că această lege se va aplica”.
Gheorghe Beleț, 60 de ani, pensionar: „Nu cred. Persoanelor care sînt agresate probabil le va frică să declare acest lucru. Este foarte important s-o facă, pentru că altfel agresorii nu vor face închisoare, neexistînd nici o plîngere împotriva lor. Dacă vor fi cazuri, legea se va aplica cu siguranță. Am încredere în acest lucru”.
Andrei Popa, 21 de ani, administrator: „După părerea mea, această lege nu va schimba mare lucru în comportamentul românilor. Știm bine că aceste certuri și violența în familie sînt datorate proastei educații, stărilor de ebrietate în care se află agresorii și a gradului redus de cultură. Deci, eu cred că dacă ei sînt pe un fond rău, nu se vor schimba așa ușor. În plus, persoanele agresate nu vor depune plîngeri de frică, pentru că ele se vor întoarce acasă și vor da ochii cu agresorul”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns