Datoriile spitalelor, care cresc în continuu, cît și insuficiența fondurilor alocate prin Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate pun sub un mare semn de întrebare calitatea actului medical, siguranța stării noastre de sănătate. La bani puțini, restricții pe măsură: internări „planificate”, un număr redus de rețete cu medicamente compensate și gratuite, cheltuieli suplimentare din buzunarul propriu. Considerați că sîntem protejați corespunzător din punct de vedere medical?
Aristița Scutaru, 50 de ani, pensionară: „Da, mă consider o protejată din punct de vedere medical. Sînt pensionată pe caz de boală, am fost și internată, sînt înregistrată, am fișă la spital și ori de cîte ori am de luat vreo rețetă compensată, beneficiez de ea. Probabil că sînt o norocoasă, pentru că am auzit că marea majoritate nu prea se folosește de banii dați la CAS”.
Robert Iacobeanu, 27 de ani, inspector: „Nu știu ce să zic. Eu nu am avut probleme de sănătate pînă acum, așa că nu știu dacă aș beneficia de serviciile din spital sau de medicamente fără să plătesc alți bani în afara celor care-i dau la CAS. În mod normal nu ar trebui să se ia nici un ban”.
Vasile Negru, 66 de ani, pensionar: „Am fost internat în spital recent și nu am dat nici un ban pe acolo. Nu mi s-a cerut. Acum, că am ieșit, trebuie să iau mai tot timpul medicamente și cînd îmi dă rețete compensate, cînd nu; depinde dacă au fonduri sau nu. Cum ți-e norocul”.
Elena Bidire, 40 de ani, croitoreasă: „Nu prea beneficiez de nimic în ce privește sănătatea. Dacă ai copilul bolnav, te duci la medic, acesta îți dă rețeta și mergi la farmacie să o iei. Atenție, nu să o cumpăr! Cînd arăt rețeta la doamnele de acolo, acestea îmi spun că nu-mi pot elibera rețeta gratuită pentru că s-au lichidat fondurile alocate. Eu ce să fac? Pot să las copilul bolnav? Atunci scot banii din buzunar și cumpăr medicamentele pe care ar fi trebuit să le primesc gratuit. Asta este, nu putem face nimic”. (A consemnat Geanina ISTRATE)
Lasă un răspuns