Traficul ilegal de valute străine se desfășoară, și la Bacău, fără nici un fel de opreliști, locurile în care valutiștii își fac afacerile fiind binecunoscute. Dincolo de utilitatea îndoielnică a acestui gen de activitate care, pe lîngă sfidarea legii, înseamnă clar evaziune fiscală, apare întrebarea: de ce nu se sesizează nici una dintre instituțiile cu atribuții în domeniu: Poliția, Garda Financiară și altele. Dumneavoastră cum credeți că ar trebui să se procedeze cu acești infractori?
Gabriel Munteanu, 17 ani, elev: „În primul rînd, să se facă ceva cu Poliția; în sensul că polițaii iau mită de la valutiști. Sînt mînă-n mînă unii cu alții. În mod normal, ar trebui să li se dea niște amenzi usturătoare pentru a nu mai face asta. Concluzia: Poliția sprijină și încurajează această infracțiune”.
Ana Vernica, 46 de ani, aprod: „Poliția ar trebui să se ocupe totuși și de acest aspect. Poate o fac dar, probabil, nu au ce să le mai facă”.
Mișa Faliboga, 42 de ani, inginer: „Procedeul este simplu, dar, pe polițiști nu-i deranjează că acești valutiști care stau pe stradă pentru a mai face niște bani. Înainte, cînd nu erau casele de schimb valutar, era într-adevăr o problemă; acum, oamenii s-au civilizat și merg la bănci, sau la aceste case. Marea problemă cu acești valutiști este că împart valută falsă și, astfel, oamenii sînt înșelați”.
George Bontaș, 25 de ani, fără ocupație: „Eu nu-i consider infractori. Sînt alții care fac lucruri mai grave și statul ar trebui să se ocupe de probleme mai importante, ceea ce fac ei e ceva minor. Credeți că lor le face plăcere să stea pe străzi? Nu au încotro. Trebuie să trăiască și ei din ceva. Statul nu și-a pus întrebarea: de ce o fac? Pentru tot ceea ce se întîmplă în țara asta răspunzător este statul. Tot din cauza lui au murit atîția tineri la Madrid. Au plecat acolo ca să muncească și să-și strîngă bani să poată duce o viață cît de cît decentă, nu ca aici”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns