În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române. Cunoașteți semnificațiile acestui eveniment, în contextul politic de pînă la Revoluția din decembrie 1989 și în cel ce i-a urmat? Cum vedeți procesul de modernizare a Armatei naționale, din perspectiva primirii în NATO și desființării stagiului militar obligatoriu în urma modificărilor aduse Constituției?
Alexandru Curpăn, 54 de ani, mecanic: „Cred că, după ce vom intra în NATO, Armata Română o va duce mult mai bine din toate punctele de vedere. În legătură cu legea din noua Constituție cu privire la armata care nu mai este obligatorie, eu zic că este foarte bună. Spun asta pentru că banii cheltuiți pe militarii în termen – și vă spun că nu sînt deloc puțini – mai bine i-ar investi în repararea școlilor, sau să se rezolve alte probleme importante”.
Gheorghe Minghiriș, 57 de ani, pensionar: „Sigur nu o vom duce mai bine după intrarea noastră în NATO. Nu știu de ce se așteaptă atîtea. O să fim ignorați, cel puțin asta este părerea mea. Sper să mă înșel. Nu sînt de acord nici cu legea cu armata care nu este obligatorie. Omul care face armata este mai rezistent, mai rodat și mai rutinat și nu cred că este bine că s-a scos”.
Floarea Pușcuță, 42 de ani, croitoreasă: „După intrarea noastră în NATO să sperăm că va fi mai bine, iar vizavi de armată, sper să fim mai protejați, să simțim că sîntem într-adevăr în siguranță. În schimb, nu sînt de acord cu scoaterea armatei obligatorii. Tineretul trebuie să fie instruit, să facă armata, ca în caz de ceva să știe să-și apere țara”.
Cătălin Petreanu, 19 ani, șomer: „Nu știu dacă Armata sau România o va duce mai bine după intrarea noastră în NATO. Despre faptul că armata nu mai este obligatorie am o părere foarte bună. Eu nu mi-am satisfăcut stagiul militar și nu-mi pare rău. De ce să mă chinui să fac armata?”
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns