• 500 de vagoane cu lemn erau date la transport cu autoturisme Audi și Cielo
Autoritatea Națională de Control (ANC) a finalizat cercetările asupra unor afaceri ilegale cu material lemnos puse la cale de Ana Popovici, din Comănești, și Nicolae Parascan, din Agăș – zis „Piticul”, derulate prin intermediul a nu mai puțin de opt societăți comerciale din județele Suceava și Bacău. Cele opt societăți sînt Global Wood, Stuparu, Adolf, Trei Prieteni IMPEX și Pin Bucovina Suceava (toate ale Anei Popovici), Popovici Mario Impex (administrată de Ana Maria Popovici, fiica Anei Popovici), Tentant Com Agăș (administrator Neculai Parascan) și Comserv Mioara Impex (a lui Florin Manole din Comănești). Prin intermediul acestora, în cursul anului 2003 a fost achiziționată cantitatea de 22.000 de metri cubi de material lemnos, pe care – se arată într-un comunicat de presă al ANC -, cei doi au comercializat-o ulterior în principal către două societăți comerciale prelucrătoare din județul Bacău, Master Wood și SC Fin Forest Production Baco din Comănești.
Prin aceste metode – susține ANC -, au fost obținute venituri ilegale în sumă totală de 37,5 miliarde de lei (din care TVA sustrasă de la plată de 6 miliarde de lei). Au fost sesizate organele de cercetare penală, fiind confiscată, concomitent, și suma de 16 miliarde de lei care reprezintă contravaloarea materialului lemnos achiziționat fără documente justificative de proveniență legală de Master Wood și Fin Forest Production Baco.
Fapta incriminată de ANC a fost reconstituită timp de aproape o lună de polițiști, comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Bacău, dar și de angajați ai Romsilva și ai Direcției Silvice Bacău. S-a constatat că, timp de două luni, din păduri au dispărut 22.000 de metri cubi de lemn, adică aproape 500 de vagoane de tren. Sub drujbe au căzut, astfel, aproximativ 12.000 de copaci, care împădureau cam 50 de hectare de teren.
Cazul – care a fost mediatizat la timpul potrivit – făcea trimitere și la alte societăți comerciale de prelucrare a lemnului, pe lîngă cele deja menționate de ANC – Cod 99 srl, Ergio Prod, Northern și Good Luck, care făceau afaceri cu firmele lui Popovici și Parascan. Pe baza facturilor și documentelor de aici s-a reconstituit traseul afacerilor, pentru că cei acuzați de fraudă au dat, la un moment dat, documentele lor ca pierdute într-un incendiu. Suspiciunea a pornit tot de la dcumentele prezentate de făptași, în care apărea transport de lemn de brad din județul Suceava – zonă în care bradul nu crește. De asemenea, s-a constatat că lemnul era transportat, conform documentelor, cu autoturisme marca Audi sau Cielo, ba și cu unul care purta număr de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău, și nu cu camioane. Lemnul ar putea proveni din pădurile din județele Bacău și Harghita, unde sînt mari suprafețe care au intrat în posesia unor proprietari privați.
Exploatările forestiere oferă deseori motive de îngrijorare prin ilegalitățile comise, un nucleu fierbinte fiind chiar zona de munte a județului Bacău. Autoritatea Națională de Control spune că ilegalitățile au la bază condițiile de areal, exploatările fiind pe arii foarte întinse, dar și neaplicarea unui regim mai sever de supraveghere a defrișărilor și tăierilor. (Petru DONE)
Lasă un răspuns