În episodul precedent, apărut în ediția de vineri sub titlul „Să spunem lucrurilor pe nume; Jos masca, domnilor «actori»”, relatam despre abuzurile comise de Primărie, sub oblăduirea primarului Dumitru Sechelariu, la lucrările de restaurare a Teatrului Bacovia, plătite cu un deviz fabulos – circa 65 de miliarde de lei, bani proveniți din buzunarele băcăuanilor. Iată ce ne relatează, în continuare, corespondentul nostru:
În acest caz mai există un aspect neclar: fostul Institut județean de Proiectări, ca instituție subordonată conducerii județului, după cutremurul din 1977 a avut obligația să studieze efectele acestuia asupra clădirii teatrului și să monitorizeze comportamentul în timp al acestuia. După ample cercetări și o monitorizare îndelungată, institutul a elaborat o soluție științifică de consolidare foarte economicoasă. Adăugînd structurii de rezistență existente cîteva elemente și majorînd secțiunea unei părți a structurii se obținea îmbunătățirea comportamentului acestuia din punct de vedere static și dinamic astfel încît să i se poată garanta stabilitatea la acțiunea unui seism de gradul 8 pe scara Richter. Detaliile acestei soluții trebuiau să se regăsească la cartea tehnică a construcției, ținută de beneficiar. Originalul studiului (breviarul de calcul, avizele științifice și de responsabilitate, detaliile de execuție și evaluarea lucrărilor) a fost depus în arhiva fostului IPJ. Prin simpla reeditare, reexpertizare și reevaluare la prețurile zilei această soluție devenea operantă fără costuri de proiectare și cu cele de execuție foarte reduse.
Eludarea acestei soluții foarte economicoase, care a rezultat dintr-o îndelungată activitate științifică de cercetare și monitorizare pentru a face un deviz de 65 de miliarde de lei ar necesita în primul rînd o evaluare psihiatrică, dar și o verificare a cazierului aceluia care semnează. Din pură curiozitate, ar merita să se facă public numărul miliardelor încasate de proiectant pentru a semna o asemenea soluție.
La Primăria Bacău asemenea cazuri nu sînt unicate și vă voi expune doar unul din ele, a cărui valoare, în final, va depăși cu mult valoarea de 65 de miliarde. Prin anul 1990 a fost finalizată execuția proiectului pentru captarea de apă și aducțiune a apei de la Valea Uzului la Bacău. La punerea în funcțiune a lucrărilor, proiectul devenise perfect deoarece i se adăugaseră, devenind cunoscute, soluțiile de rezolvare a tuturor dificultăților neprevăzute în proiect, care au apărut pe traseu. In această perioadă se pregătește etapa a doua a aceleași lucrări, care nu înseamnă nimic altceva decît extinderea frontului de captare existent și o conductă de aducțiune montată paralel pe același traseu în condiții de similaritate cu cea existentă.
La o asemenea lucrare proiectul existent și îmbunătățit al primei etape trebuia doar multiplicat și adaptat la dimensiunile noilor furnituri și echipamente posibile de aprovizionat pentru această etapă. O asemenea adaptare se putea înscrie într-o sumă modică, sumă care să exprime respect pentru finanțatorul european, dar și pentru contribuabilul român. Informați-vă, însă, ce valori a consumat în acest sens și mai are planificat să consume pentru finalizarea proiectării Primăria municipiului Bacău. Costurile de proiectare sînt uluitoare.
În altă ordine de idei: conducerea țării, atunci cînd a decis să vîndă locuințele către locatarii acestora, a dat o dublă mare lovitură: o dată – aceea că a obținut voturile necesare cîștigării alegerilor de atunci; a doua – că a scăpat de o foarte mare belea. In zidurile și acoperișurile acestor blocuri se află o uriașă bombă cu efect întîrziat. De ce? În Bacău toate construcțiile executate anterior cutremurului din 1977 fiind proiectate cu 1 pînă la 2 grade Richter sub nibvelul seismului ce a avut loc atunci, au fost mai mult sau mai puțin vizibil afectate. In 1991, covîrșitoarea majoritate a izolațiilor hidrofuge ale acestor clădiri aveau termenul de garanție expirat și începuseră să permită infiltrarea apelor în mantaua termoizolatoare a acoperișului. Aceste infiltrații, prin cicluri de îngheț-dezgheț repetat au anulat toate calitățile termoizolatoare ale acestora și le-au făcut aproape inutile. În același timp, pereții exteriori ai tuturor apartamentelor vîndute fiind executați din structuri și materiale cu putere de reținere termică redusă, asigurau doar 35 la sută pînă la 60 la sută din necesarul cerut pentru menținerea normală a căldurii în apartamente.Intr-o asemenea situație, mii de apartamente au intrat într-o stare de gravă degradare datorită infiltrațiilor apelor meteorice, condensului, mucegaiului și ciupercilor apărute. Starea acestor apartamente le face, conform normelor sanitare europene, inacceptabile pentru folosința umană. In același timp, pierzînd – din punct de vedere al izolațiilor termice, mai mult de 50 la sută din căldura furnzată, creează greutăți enorme pentru plata facturii acesteia. Sumele plătite de fiecare dintre noi pentru căldura pierdută prin pereții fără nici o utilitate datorită calității proaste a acestora depășesc valoarea de amortizare a apartamentului. Aceasta înseamnă că am achiziționat un apartament prost pentru care, în decursul unei vieți, datorită pierderilor de căldură mai plătim încă odată prețul acestuia. Niciunul dintre aleșii noștri nu au analizat acest gen de probleme pentru care populația nu are capacitatea necesară de a le soluționa singură.
Municipalitatea urmărește deocamdată alte interese și va continua să ignore aceste probleme, făcînd tot posibilul să le escamoteze. Primarul, care în toate campaniile electorale a promis să aducă municipalitatea la nivelul orașelor europene, fiind prea ocupat cu afacerile nu a realizat nimic din aceste promisiuni. In această situație se impune epatarea electoratului și lansarea de fumigene aiuritoare, care să ascundă vederea realității. Pentru aceasta s-a ales zona de circulație cea mai aglomerată din oraș, ca și cea de tranzit, unde s-au inventariat toți pereții aflați în raza vizuală a trecătorilor pietonali sau motorizați. După o inventariere grosieră, am găsit circa 1.600 de apartamente care și-au pus la dispoziție, fiecare, cîte unul din preții exteriori vizibili din stradă pentru a fi pavoazați prin vopsire gratuită de către Primărie. (Olimpiu Scriba POPESCU)
Lasă un răspuns