Apropierea datei alegerilor pentru Parlament și Președinție a pus pe jar formațiunile politice, nesigure pe electoratul bulversat în parte de traiul tot mai greu, dar și de cavalcada schimbărilor politice de la o zi la alta. Partidele de buzunar aleargă către formațiunile care au segment de electori stabil. Hopul de 5% este greu de trecut de partidulețele care s-au închegat în pripă în jurul unor personaje, fie ele negative ori pozitive.
Filosoful de strungă Gigi Becali îl acaparează pe cunoscutul nostru Seche pentru a-și uni interesele în cel fotbal și poker, pentru că politica e greoaie pentru ambii combatanți cu ași în mînecă.
Fostul „Cuza retro”, Emil Constantinescu, se dă de ceasul morții să ațină calea românilor și Ciuhandului, cu a sa „acțiune” pe bază de Ciuvică. Se unește junghiul cu tusea! Păcat de bănățeanul Ciuhandu, care prin asemenea fuziune își va pierde simpatia timișenilor, chit că o să primească ceva parale din cel Occident.
Generalul Dan Voiculescu, ce mai adineauri tuna și fulgera pe sticla televizoarelor împotriva ticăloșiților de pesediști, a căzut la pace cu roz-bombonelul Adrian Năstase punînd de o uniune națională cu spărturi în județe. Prahova și Bacăul, trupe besmetice, nu ascultă comanda la gheneral și încearcă oarece luări de poziție contra fratelui mai mare din fruntea bucatelor și a răului. Ne temem că cei doi caporali județeni vor reveni la ascultarea bosului, de frică să nu le smulgă epoleții. De altfel, Dan căpitan de PUR i-ar fi șoptit proaspătului nostru primar că dacă mișcă în front nu pupă o lețcaie de la Consiliul județean și îl ridică calicimea băcăuană în furci, bașca faptul că se linge pe bot de la un alt mandat. Situația devine tot mai delicată pentru d-l Stavarache pentru că dacă nu reușește să continue ce a început fostul primar căciula devine tot mai grea, îi cade pe ochi și îi acoperă orizontul. Prilej de satisfacție pentru bărbos. Dacă urbea nu este gospodărită cel puțin la nivelul anului 2003, atunci se adeveresc spusele Sechelariului că va fi primar cît va dori el.
Vadimul PRM-ului, sau invers, a furat o idee de la pesedei și dorește o foșgăială cu sindicaliștii din B.N.S. Șefii sindicatului – partid sînt și ei interesați, știind și văzînd că de la Ciorbea încoace sindicatele au apărat drepturile „oamenilor muncii”pînă la fotoliile parlamentare. Încă nu știm părerea generalilor din partidul „tribunului”, dar e greu de presupus că vor accede în Parlament un general și un docher din port.
Marinarul de Dîmbovița a ridicat ștacheta și se anunță drept șef de campanie DA și, de ce nu, premier. Interesant. Dacă la Capitală stă pe cai siguri, în țară încă nu are vînt bun din pupa țăranilor, ei mergînd „cu Iliescu sau cine vrea el”.
Șeful statului sare coarda Constituției și acceptă să meargă, chipurile independent, pe listele PSD – PUR. Nu cunoaștem cum o fi abecedarul de Bărăgan, dar independent înseamnă de unul singur, și unde mai pui că nici partidul nu mai este singur. Totuși, legea fundamentală trebuie respectată, interpretarea acesteia putînd fi făcută doar de legiuitor și nici acela la comandă politică. Curtea Constituțională nu va da cîștig de cauză Alianței liberalo-pediste pentru că structura sa nu are suficienți „simpatizanți de dreapta”.
Și totuși, Năstase a jucat tare. A retras pentru ceva vreme rechinii politici, aceștia s-au ales pe locurile bune pentru Parlament, iar după scrutin se vor întoarce acolo de unde au plecat. Au mai fost înscriși pe liste și niște novici pentru că în cele două Camere este nevoie și de o masă de manevră.
Dacă are de partea sa și postul de televiziune al generalului, PSD-ul poate lua 2-3 locuri pentru fiecare Cameră, dar are și PUR-ul pretenția sa. Și atunci, întrebarea firească este: ce fel de parlament va rezulta din acest bîlci politic, pentru că oricum s-ar pune problema, ghiveciul este bun pentru călugări și pentru săraci? În rest, produce flatulații și o să miroase urît.
Lipsa unor personalități marcante în politica românească duce la înjghebări politice nefericite, de nu mai știi care-i stînga, care-i dreapta și unde îi centrul ideologiei românești. (Hary CERNEȚ)
Lasă un răspuns