Cînd treburile țării merg prost, oamenii de bine se înmulțesc enorm. Istoria e plină de binevoitori, geme de ei! Atunci ce rost ar avea să ne mai mirăm că însuși președintele României se arată binevoitor cu bătrînii medici pensionari (unii dintre ei, corifei ai medicinei), aduși în pragul disperării după o viață de muncă pusă în slujba sănătății oamenilor. Sigur, pensiile lor de mizerie nu pot fi agrementate cu mai mulți bani, dar „diplomele de excelență” (care costă mai nimic) pot fi distribuite din belșug. Că toți pensionarii sînt aduși în pragul sărăciei, e un fapt prea bine cunoscut. De aceea, nici nu mai merită discutat. Și chiar nu mai este discutat, ci lăsat în seama destinului. „Nu sînt bani!”, motivează domnul Ion Iliescu. „Banii sînt la afaceriștii fără scrupule, la baronii apăruți peste tot în țară, prin relații oculte. Moneda națională este mereu devalorizată prin inginerii financiare” – precizează domnia sa. N-avem nici un motiv să-l contrazicem pe domnul președinte. Moneda noastră pare emisă numai pentru numismați. Comerțul, chiriile, finanțarea PSD, șperțurile și comisioanele se calculează numai în dolari americani sau în euro.
Cum s-a ajuns aici? Aceasta-i întrebarea hamletiană pe care trebuie să și-o pună domnul Iliescu, precum și cealaltă (leninistă, dacă vreți); ce-i de făcut? Se pare că tocmai aceste întrebări nu s-au pus cu seriozitate, lăsîndu-se economia națională în seama hazardului, din care profitorii înfipți în diversele partide ajunse la putere au știut să-și tragă beneficii uriașe. Nici nu mai e de mirare că politicienii noștri cultivă diferite specii ideologice, obținînd recolte mari de concepții. Cîte unii pot să ajungă să aibă concomitent 4-5 concepții contradictorii, trecînd dintr-un partid în altul, pînă cînd ajung la PSD, acolo unde „osul” este mai ispititor decît în oricare alt partid. Dacă, de pildă, ești primar liberal, țărănist sau pedist, și încă nu te-ai orientat spre PSD, riști să o duci greu și tu, dar și comunitatea pe care o conduci. Așa că ce mare lucru e să sari voios și fără mustrări de conștiință dintr-un partid „întunecat”, de dreapta, într-altul „luminos”, de stînga. Firesc, în aceste condiții, ori crește „osul”, ori trebuie redusă haita care îl sfîșie. Cum „osul” se tot micșorează, iar haita crește, e normal ca populația să o ducă greu, cîrpindu-și existența cum dă Dumnezeu, dacă dă! Dacă nici Dumnezeu nu dă, de unde să dea domnul Iliescu sau guvernul PSD? Oh, sînt atîtea mii de miliarde de dat la clientela politică, încît e imposibil să te mai gîndești la amărășteni, tocmai cînd economia are caracter capitalist, dar e socialistă în mare măsură. Poporul nu are mijloace de subzistență și se plînge? N-are decît! N-o să-și sacrifice nimeni funcțiile, afacerile, metresele și birourile somptuoase numai așa, de dragul poporului! Mai bine să plîngă poporul decît mama!
Gîndiți-vă și dumneavoastră, cam cîte zeci de miliarde de lei trebuie dați, de exemplu, domnului deputat PSD Mihai Fîcă, care are un s.r.l. cu opt angajați, cu ajutorul cărora aprovizionează cu instalații tehnologice vreo sută și ceva de mari antreprize industriale, obținînd un venit brut anual de aproape 40 de miliarde lei! Dar, cîți profitori de acest fel nu are PSD! De unde bani pentru medicii pensionați, pentru toți pensionarii, în general, ca și pentru protecția socială a celor defavorizați? Păi, nene, dacă ai trecut de 80 de ani și nu te-ai „retras”, ești un adevărat nesimțit și un surd care n-aude că i-a sunat ceasul. E o vîrstă prea destulă, e chiar puțin prea multă, avînd în vedere că , de la 50 de ani, ești considerat moșneag sau băboi. La această vîrstă n-ai nici un drept să mai întrebi guvernul de ce te jecmănește prin impozite, taxe, tva-uri, cheltuieli la întreținere, telefoane, electricitate, benzină etc. N-ai voie nici măcar să-i numeri găinile domnului Adrian Năstase. Mai bine îi numeri ouăle, așa cum elevat ne-a invitat domnia-sa. Vedeți cîtă diplomație, cît academism de profesor universitar la facultatea din Ferentari are domnul premier șef? De la guvernul condus de dumnealui așteptăm noi îmbunătățirea nivelului de viață? Să așteptăm! Deocamdată, ministerele au înfăptuit niște „miracole economice” încît nu ne mai revenim de pe urma lor! (Vasile PRUTEANU)
Lasă un răspuns