• 83 de infractori băcăuani, declarați fără discernămînt, au ca singură pedeapsă înghițirea zilnică de pastile • liberi să meargă oriunde doresc sau reținuți pe timpul tratamentului în spitalul Pădureni-Grajduri din județul Iași, infractorii condamnați să respecte întocmai prescripțiile psihiatrului își îngroșă rîndurile de la un trimestru la altul
Furtul, tîlhăria, vătămarea corporală, violul sau crima sînt infracțiuni pentru care autorii sînt trimiși din sala de judecată direct în pușcărie. Pentru unii dintre ei, închisoarea și gardianul de la ușa celulei sînt cîteva tuburi de pastile și o rudă sau un prieten cu ochii în patru la felul în care autorul infracțiunii își urmează tratamentul. Prevăzută în codul penal, la articolele 113 și 114, condamnarea la obligativitatea tratamentului psihiatric este valabilă numai pentru un grup restrîns de infractori. Cei declarați de comisia de expertiză psihiatrică drept persoane fără discernămînt. Considerat a fi singura măsură de siguranță în cazul unui infractor cu tulburări mintale, tratamentul cu medicamente este gratuit. Locul în care acesta urmează să se efectueze pedeapsa cu medicamente este însă diferit de la un caz la altul. Pe baza expertizei psihiatrice, completul de judecată stabilește dacă răufăcătorul bolnav psihic poate să urmeze tratamentul acasă, sau la Pădureni-Grajduri, locul în care cei mai periculoși infractori cu boli psihice sînt tratați fără posibilitatea de a fi externați la cerere.
Numărul infractorilor băcăuani condamnați la tratament psihiatric se ridică în acest moment la 83 de persoane. 58 dintre ele au fost condamnate de judecători să-și ispășească pedeapsa la domiciliu, sub atenta supraveghere a unui aparținător. Restul de 25 de infractori băcăuani fără discernămînt, autori ai unor omoruri, violuri și tîlhării sînt internați la Grajduri-Iași, unde urmează tratament obligatoriu sub stricta supraveghere a cadrelor medicale. „Toți acești infractori pentru care tratamentul psihiatric este considerat măsură de siguranță sînt și femei și bărbați. Spre deosebire de ceilalți infractori, durata condamnării lor nu se pronunță în ani stabiliți de instanță, ci ține de felul în care bolnavul răspunde la tratament. Se poate ca unii dintre ei să aibe nevoie de ani întregi de tratament în spitalul de la Grajduri, iar apoi starea lor de sănătate să se amelioreze, iar tratamentul să poată fi urmat la domiciliu. Și pentru aceste situații este însă nevoie de o hotărîre judecătorească”, ne-a declarat psihiatrul Laurențiu Ștefănescu, șeful Laboratorului de Sănătate Mintală (LSM). Cu toate că pare incredibil, infractorii din evidența LSM sînt unii dintre cei mai conștiincioși pacienți ai acestei instituții medicale. Ei vin lună de lună la consult și își așteaptă liniștiți rețeta, singurul semn că pedeapsa lor nu s-a terminat. „Bolnavii condamnați cu articolul 113 sînt cei care vin lunar la noi după rețetă gratuită pentru tratamentul acasă. Chiar dacă pare ciudat, ei sînt unii dintre cei mai conștiincioși pacienți ai noștri și se supun de bună voie pedepsei pentru că realizează că sub tratament se simt mai bine. De multe ori vin singuri la medic și par pe stradă niște oameni ca oricare. Alții vin însoțiți de aparținători. Singurul mod de a-i controla că-și iau tratamentul este legătura cu aparținătorii. Aceștia sînt singurii care îi urmăresc pe bolnavi și știu dacă aceștia și-au luat sau nu medicamentele recomandate de psihiatru”, a continuat doctorul Ștefănescu. Cadrele medicale de la LSM spun că infractorii condamnați la tratament psihiatric ambulatoriu nu le-au pus probleme pînă acum, dar asta și pentru că patru asistente medicale fac zilnic teren și îi vizitează la domiciliu pe infractorii condamnați la tratament obligatoriu ambulatoriu. „O singură dată, acum doi ani, am avut o problemă legată de niște pacienți condamnați care nu se prezentau să-și ridice rețetele. Am anunțat Poliția și au fost dat în urmărire generală. De fapt, toți bolnavii condamnați la tratament figurează în evidența Poliției”, a mai adăugat șeful LSM.
Cei 58 de băcăuani, autori ai unor infracțiuni pentru care oamenii obișnuiți ar fi trimiși după gratii mai mulți ani, consumă lunar medicamente în valoare de tot atîtea milioane de lei, bani plătiți din fondul asigurărilor de sănătate. Pedeapsa executată acasă, cu pumnul plin de medicamente este un fenomen care se extinde de la un trimstru la altul. În ultimele trei luni, la LSM au fost luați în evidență alți doi infractori cu tulburări psihice, pe care judecătorii i-au condamnat la tratament obligatoriu ambulatoriu. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns