• singurul psihoterapeut al spitalului din Moinești este asaltat de tineri cu probleme de familie sau de-ale vîrstei • mai toți cei de la gimnaziu beau sau fumează
Tot mai mulți elevi din clasele V – VIII din municipiul Moinești ajung, frecvent, la îndrumarea părinților, profesorilor sau pur și simplu a propriei lor conștiințe, în fața unui psiholog. „Lucrez aici de mai mult de doi ani cu elevi de la 12 pînă la 15 ani, care mi se adresează pentru a-i ajuta să depășească diverse probleme de relaționare cu ceilalți și integrare în lume. Vin la cabinet adesea în stări vecine cu disperarea, speriați, plîngînd, aproape nevrînd să se întoarcă acasă”, ne-a declarat Alina Burghelea, singurul psiholog din spitalul municipal Moinești.
Familii dezorganizate și sexualitate prematură
Cu ce fel de probleme existențiale se poate confrunta un copil de 15 ani, ce anume îl poate dezechilibra atît de mult încît să aibă nevoie de sfaturile unei persoane de specialitate?
„Unul din principalele motive care-i aduc pe preadolescenți la psiholog îl reprezintă problemele de familie. Potrivit studiilor, copilul de peste 12 ani se orientează spre anturaj, ieșind ușor de sub influența familiei, dar mergînd totuși în mijlocul noilor prieteni cu amprenta psihică lăsată de aceasta”, a precizat tînăra specialistă. În aceste condiții, familiile dezorganizate, divorțurile cu copil mic sau educația monoparentală încarcă puberul cu sarcini de adult cărora nu le face față sau duc la grave neînțelegeri între generații. Astfel, elevii devin frustrați, anxioși, avînd complexe de inferioritate. „Un refugiu foarte utilizat de copiii cu probleme este fumatul, adesea asociat cu băutura. Cred că mai mult de 80% din pacienții mei fumează, în ciuda vîrstei fragede, și cam 50% dintre băieți consumă frecvent alcool. Am avut chiar și un caz de toxicomanie, un copil de numai 13 ani”, a adăugat Alina Burghelea.
În oarecare legătură cu educația familială apar și alte probleme care ajung să necesite sfatul unui psihoterapeut: cele afective și mai ales sexuale. „Poate părea surprinzător, dar circa 20% dintre băieți își încep, de exemplu, viața sexuală sub 13 ani. Pacienții mei aflați în această situație au motivat experiențele lor timpurii prin curiozitate sau urmarea «sfatului prietenilor», virginitatea fiind, de altfel, un adevărat stigmat în lumea lor, indiferent de sex. În orice caz, o înțelegere a problematicii sexuale lipsește aproape total”, a mai explicat psihoterapeuta, care s-a confruntat și cu cîteva situații aproape aberante, precum masturbarea în clasă sau o sarcină la 14 ani.
Tratament pe bază de «descărcare»
Cum tratează psihologul asemenea probleme, la o vîrstă atît de mică și de fragilă? Alina Burghelea a optat pentru psihoteste, autocaracterizări și, mai ales, consiliere, individuală sau colectivă, pe bază de psihodramă: „am descoperit că-i pot face să-și cunoască mai bine dificultățile dacă le cer să se caracterizeze singuri sau între ei, în cadrul unui grup. De asemenea, psihodrama pare a fi foarte eficientă; mai concret, organizez un fel de scenetă ca la teatru cu diverse roluri, ocazie pentru «actori» să se descarce, sesizînd și eliberîndu-se de tot felul de probleme”, a încheiat ea. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns