Plecat în noul sezon din postura de rezervă, Viorel Ignătescu a tras serios de el și, profitînd de unele gafe ale titularului Lucescu, a devenit portarul numărul unu al Bacăului. Plecarea lui Lucescu de la clubul băcăuan l-a „betonat” în poarta „galben-albaștrilor”, evoluțiile sale ulterioare atrăgînd privirile lui George Copos, care și l-ar dori la Rapid București. Eroul partidei cu Dinamo, cînd a apărat practic într-un picior datorită crizei de apendicită pe care a suferit-o cu cîteva zile înaintea meciului, speră ca într-un viitor apropiat să fie selecționat la lotul național. Deocamdată, Ignătescu are de gînd să se recreeze la mare, alături de soția și fiica sa, dar și cu cîteva partide de pescuit, de care îi este tare dor. Campionatul Mondial îl întristează pentru că România nu este printre participante. Crede că Argentina va triumfa, pentru că Brazilia și Frața s-au obișnuit cu trofeul.
– Ați terminat pe locul Vl, cu unul mai puțin decît obiectivul stabilit la începutul returului. Cum s-au manifestat oamenii din conducerea clubului?
– Sînt supărați. Se așteptau la mai mult după investițiile pe care clubul le-a făcut în vara trecută. Ni s-a reproșat o delăsare a noastră spre final.
– Dar ce s-a întîmplat după seria de patru victorii?
– Am crezut că sîntem învingători înainte de meci, după partidele bune cu Rapid și Dinamo, ceea ce ne-a costat obiectivul. Se poate vorbi aici și de oboseală, însă nu acesta a fost elementul care ne-a îndepărtat de primele cinci locuri.
– Conducerea v-a taxat drastic financiar. E corect?
– Dacă așa a hotărît Consiliul de Administrație…Mie mi se pare totuși că amenzile au fost prea mari. Este punctul meu de vedere.
– Amenzile au fost date pentru indisciplină. L-ați refuzat pe Ghiță Poenaru atunci cînd v-a cerut să intrați în cantonament a doua zi după meciul de la Galați. De atunci, Poenaru nu a mai trecut pe la echipă. L-ați „lucrat”?
– Nu a fost vorba de lucrătură. Cred că noi am procedat atunci greșit pentru că nu ne-am conformat cerințelor lui. După acele meciuri bune ajunsesem să ne supraapreciem și n-am mai ascultat de antrenor. A fost o greșeală.
■ A riscat o peritonită în meciul cu Dinamo
– Despre evoluția ta ce poți spune?
– Nu e așa simplu să vorbesc despre mine. În mare parte sînt mulțumit. Cred totuși că aș fi putut face mai mult, dacă nu aveam problemele cu operația de apendicită. Refacerea a fost greoaie și n-am mai jucat pînă în finalul campionatului.
– Ai fost eroul meciului cu Dinamo, în condițiile în care ai apărat foarte bine, deși starea sănătății sale era gravă. De ce ai riscat, știind că poți da în peritonită?
– Echipa traversa o perioadă de joc foarte bună și cred că fiecare dintre noi își dorea să joace și să aibă o evoluție cît mai bună cu o echipă ca Dinamo. În plus, eu niciodată nu am avut evoluții bune cu echipele din București, un argument în plus pentru a intra pe teren.
– S-a văzut atunci că acuzi serioase dureri, chiar la jumătatea meciului.
– Așa este, am avut mari dureri chiar înainte de a se încheia prima repriză. Însă am avut încredere în medicul care m-a operat, Adrian Cotîrleț, care mi-a spus înaintea meciului că nu mi se poate întîmpla nimic rău.
– N-ai mai revenit după operație pe gazon pînă la finalul campionatului, deși previziunile indicau altceva.
– Nu m-am refăcut complet. Am simțit mereu dureri și a apărut și o infecție post operatorie. Acum mă simt mai bine, însă nu pot spune că sînt sănătos tun. Sper ca pînă la începutul pregătirilor să fiu refăcut.
■ Speră să prindă „naționala”
– Se auzea ceva de un transfer al tău la Rapid
– Nu știu nimic oficial.
– Dar ți-ar surîde?
– Orice jucător și-ar dori să joace la o echipă din Capitală, dar în momentul de față condițiile de performanță sînt mai bune la Bacău.
– La un moment dat, președintele Chivorchian vorbea ceva de echipa națională. Subiectul erai tu!
– Sigur, mă gîndesc la echipa națională, însă pentru a ajunge acolo trebuie să am voință mult mai mare. De cînd mă antrenează nea Gică Mîndrilă am făcut un salt valoric foarte mare. Mîna lui s-a cunoscut în evoluțiile mele din partea a doua a campionatului. Am avut foarte multe de învățat de la el și încă mai am.
– Ești un ghinionist? Perioadele tale bune au culminat, în cele mai multe cazuri, cu accidentări.
– Să fiu realist… cred că da. Sînt ghinionist. Mereu am avut probleme atunci cînd eram în formă. Sper ca problemele cu apendicita să fie ultimul meu ghinion.
■ În vacanță se va delecta cu pescuitul
– De noul antrenor, Țiți Dumitriu, ce spui?
– Nu-l cunosc bine, însă din ce știe toată lumea este un antrenor valoros, cu experiență în fotbalul de calitate.
– Nici nu s-a terminat bine campionatul și s-a vorbit de titlul național pentru următorul sezon. Crezi că se poate? Sau, mai bine spus, pot fi depășite echipele din București?
– Sigur că da. Am dovedit-o chiar în campionatul trecut, în perioadele în care am fost însă cu picioarele pe pămînt. Cînd avem încredere unul în celălalt, formăm o echipă de neînvins.
– Totuși, arbitrajele și meciurile de culise v-ar putea defavoriza.
– În privința arbitrajelor, nu cred că vor fi probleme. Nu au fost nici în meciurile cu Rapid și Dinamo. Despre aranjamente, dacă au existat în campionatul care tocmai s-a încheiat, cred că au fost mai curînd vechi datorii. Cred că în următorul campionat nu se va mai vorbi de blaturi.
– Scurta vacanță unde o vei petrece?
– Voi peca la mare, cu soția și fetița, iar apoi la părinții mei, la țară. Neapărat trebuie să profit însă de vacanță pentru a merge și la pescuit.
– Campionatul Mondial?
– Nu țin cu nici o echipă. Nu are nici un farmec fără România.
– Un pronostic, totuși?
– Argentina. Mi se pare o echipă dornică de cîștig și cu jucători valoroși. Franța și Brazilia s-au cam obișnuit cu trofeele! (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns