Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România salută inițiativele Ministerului Agriculturii și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) de a aborda, în anul 2014, problema reluării exportului de porci vii din fermele comerciale românești. „Atenția autorităților române – spune Ioan Ladoși, președintele Asociației – este îndreptată, în mod justificat, pe aspectele sensibile ale sistemului de biosecuritate la nivel național și transfrontalier.
Recenta întâlnire dintre reprezentanții instituțiilor similare din România și Bulgaria a avut între obiective și stabilirea unor acorduri privind controlul mișcării animalelor între cele două țări, întărirea sistemului de supraveghere a pestei porcine, în special la granițele cu țări terțe, supravegherea mistreților sau alte aspecte ce trebuie urmărite în vederea obținerii acordului de export și pentru porcii vii etc. De altfel, adevărata problemă, pe care doar autoritățile o pot rezolva, este cea legată de controlul circulației mistreților și a porcilor din gospodăriile populației.” Decizia de a organiza, în vara acestui an, la București, o întâlnire a experților din cele două țări cu cei ai Comisiei Europene, precum și introducerea acestui subiect în ordinea de zi a apropiatei ședinţe comune a guvernelor României și Bulgariei, dau speranțe fermierilor din Asociație că problema pestei porcine și a exportului de animale va fi, pentru prima dată, abordată la nivel național și guvernamental.
„Susținem, în continuare – a precizat Ioan Ladoși -, că prevederile din programele privind pesta porcină nu trebuie să fie puse numai pe spatele fermierilor, care respectă demult legislația europeană în domeniu, au investit masiv în biosecuritate și supraveghere sanitară-veterinară, dar au suportat consecințele unei indiferențe pe care nu dorim s-o catalogăm. Felicităm MADR și ANSVSA pentru inițiativă, îi asigurăm de sprjin și colaborare în desfășurarea programului de obținere a statutului de țară liberă de pestă, dar ne rezervăm și dreptul de a interveni public în cazul în care acest program rămâne la stadiul de inițiativă.” Județul Bacău avea, la începutul lunii noiembrie, conform datelor făcute publice de Direcția Județeană de Statistică, un efectiv de aproape 60.000 de porci, în scădere cu peste 15.000 față de aceeași perioadă a anului 2012. În octombrie 2013 erau peste 3.500 de purcei fătați, dar au fost înregistrate și mortalități de aproape 300 de animale.
Lasă un răspuns