– finantarile pentru sporturile individuale sau pe echipa au crescut de la an la an, banii alocindu-se in functie de cit de bune au fost proiectele – sportul bacauan se situeaza in primele trei locuri la nivel national, atit in clasmanetul cluburilor departamentale (locul I), cit si intre cele 750 de cluburi private (locul III)
Sportivii bacauani au obtinut rezultate remarcabile in ultimii ani, mai ales la sporturile individuale, dar si la cele de echipa (volei si handbal). Fie ca a fost vorba de sportivii Sport Club Municipal Bacau, juniori sau seniori, fie de cei de la Stiinta, rezultatele nu au intirziat sa apara. Asta si pentru ca managerii sportului si ai orasului au inteles ca performanta nu se poate face fara bani. O scurta privire peste hotaririle de consiliul local din 2000, 2002 sau 2003 arata ca sportului i se alocau, prin contracte de performanta, sume anuale intre 6.900 de lei, 50.000 de lei si maximum 100.000 de lei. Numai anul acesta, sportul bacauan a primit 6,85 milioane lei, iar in 2007, 2,6 milioane de lei.
Sportul pe echipe a adus rezultate
Voleiul feminin, reprezentat la nivel inalt de Stiinta Bacau, a reusit anul acesta, in premiera, sa ajunga intr-un turneu final al unei cupe europene, Challenge Cup, competitie in care a ocupat locul al 4-lea, dar care se putea incheia si cu medalii pentru elevele lui Florin Grapa. Stiinta, mereu abonata la un loc pe podium in campionatul intern, are ca obiectiv an de an cistigarea campionatului. Anul acesta se prefigureaza o noua medalie bronz si a jucat cu putin timp in urma finala Cupei Romaniei, un trofeu pe care l-a si cistigat in alte doua rinduri. La toamna va juca, din nou, in cupele europene. Handbalul masculin a revenit in forta anul trecut cind, prin Stiinta, a urcat iar in prima liga, dupa o pauza de sapte ani in liga secunda. Cireasa de pe tort a fost pusa in acest sezon. Stiinta Bacau este pe locul al 4-lea in liga nationala si din toamna va evolua in cupele europene. Nu in ultimul rind, Stiinta Bacau a revenit in esalonul de elita si la volei masculin, in urma cu doua saptamini, dupa doua sezoane petrecute in liga inferioara.
Stam bine si la alte sporturi
Cap de afis este luptatorul de greco-romane (seniori) Eusebiu Diaconu (Sport Club Municipal Bacau), campion european anul trecut si multiplu medaliat cu argint si bronz la „europene” si „mondiale”. Din palmares, lui Sebi ii lipsesc titlul mondial si, in special, o medalie la Olimpiada, pe care o poate lua in acest an, in China, ca incununare a unui palmares de invidiat. Tot de la SCM Bacau, Bianca Perie a devenit campioana mondiala la aruncarea ciocanului, juniori, fiind cotata ca principala speranta a Romaniei la atletism si in viitoarele concursuri de mare calibru ale seniorilor, inclusiv la Jocurile Olimpice. Daca tot a venit vorba de atletism, sa trecem in revista si performata lui Ionut Zaizan (Stiinta Bacau), cel care a reusit sa-si faca baremul de participare pentru JO din acest an.
Bugete alocate
Cluburile sportive au fost finantate de municipalitatea bacauana si astfel s-a ajuns la performanta, mai ales la nivelul echipelor de handbal masculin si volei feminin. Legea 350 din 2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general a permis alocarea banilor catre cluburile sportive pe proiecte. Daca pina in 2004 banii mergeau dirijati cu destinatie spre anumite sporturi, prin contracte de performanta, dupa aparitia legii si a schimbarii administratiei banii s-au alocat in functie de cit de bune au fost proiectele depuse. De la an la an, bugetul a crescut direct proportional cu performanta sportivilor. La nivel de echipe s-a vazut cel mai bine evolutia pozitiva, la echipele de handbal masculin si cea de volei feminin. In 2006, sportul bacauan a primit pe proiectele depuse suma de 758.500 de lei, dintre care spre volei au mers 210.00 de lei, iar spre echipa de handbal – 160.000 de lei. In 2007, sportul din municipiul Bacau a fost finantat cu 2.600.000 de lei, primind bani un numar de 51 de proiecte. Voleiulului feminin i-au revenit 233.439 lei, iar handbalului masculin putin peste un milion de lei. Anul acesta, bugetul alocat proiectelor de sport a fost si mai mare, ajungind la 6,85 milioane de lei. La echipa de handbal baieti vor merge putin peste 2,5 milioane de lei pentru metinerea ei in esalonul fruntas al echipelor tarii, iar la volei, la aproape 1,5 milioane lei. Anul trecut, echipa a fost premiata cu 50.000 de lei. La fel si baietii de la handbal, care au primit, in 2007, 50.000 de lei ca premii pentru comportamentul bun in campionat. Astfel, in patru ani Bacaul a urcat prin performanta Sport Club Municipal Bacau pina pe locul I iintre cele 47 de cluburi departamentale si pina pe locul III intre cele 750 de cluburi private si ale Agentiei Nationale pentru Sport. Numai in 2007, Bacaul are un total de 537 medalii si 55 de sportivi selectionati in loturile nationale si olimpice.
Rezultate recompensate cu premii
Rezultatele bune si foarte bune obtinute in concursuri au dus la premierea sportivilor, prin diverse hotariri de consiliu local. Au fost premiate fetele de la volei, hanbalistii, atletii sau practicantii altor sporturi, fie ca a fost vorba de seniori sau juniori. Anul acesta, voleibalistele de la Stiinta au fost premiate cu 35.500 de lei pentru pentru calificarea in turneul final de patru echipe al Cupei Challenge.
„Aerostar” se doreste sa fie noua echipa emblema la fotbal
Pentru ca FCM Bacau este intr-un declin cert, la un pas de Liga a III-a, se cauta un inlocuitor redutabil pentru ca fotbalul local sa ajunga unde ii este locul. Aerostar este echipa care are mari sanse sa promoveze in Liga a II-a.
S-au distrus bazele sportive
Performantele sportivilor bacauani sint cu atit mai laudabile cu cit este stiut ca bazele sportive ale orasului au fost distruse in timpul diferitelor administratii de dupa Revolutie. Prima a cazut baza din Parcul Cancicov, a urmata de baza de la Stadionul Municipal, baza Letea, Consart sau baza nautica. Distrugerea bazelor sportive s-a facut prin retrocedarea terenurilor dedicate sportului sau prin schimburi de terenuri, dosare care acum fac obiectul unor procese aflate pe rolul instantelor.
Marius AMBROZIE, Claudiu TANASESCU
... a zis
cap de afis este fcm-ul lui sechelariu,si as vrea sa stiu cam cati bani a platit fiecare bacauan pentru o echipa de muraturi…
Ciprian a zis
Dar cu baschetul cum ramane ? umbla zvonul ca vreti sa faceti echipa de divizia B . sincer sa va spun incercati mai intai sa reinfiintati clubul de juniori ca de acolo porneste totul ! se duce totul de rapa domnilor . felicitari handbalului dar se poate si cu alte sporturi mai spectaculoase .
priviti la Sibiu , Cluj sau Tg Mures ! ! !