• băcăuanii care se tem că ar fi contaminați cu virus HIV pot să se testeze gratuit într-un singur loc din oraș • laboratorul de analize al Direcției de Sănătate Publică efectuează gratuit acest gen de teste dacă pacienții au bilet de trimitere de la medic
Obligați mai mult de împrejurări care țin de perfectarea unor acte și de plecarea în străinătate, băcăuanii care trebuie să facă dovada faptului că nu sînt contaminați HIV au ca singură destinație laboratoarele private de analize. Pentru o analiză medicală de acest gen, pacienții scot din buzunar sume cuprinse între 250.000 și 270.000 de lei. Foarte puțini dintre băcăuanii care ar vrea să se testeze împotriva cumplitului virus știu însă că pentru o astfel de analiză nu este nevoie să plătească. Dacă laboratorul căruia i se adresează este cel al Direcției de Sănătate Publică (DSP), testarea HIV este gratuită. Singura condiție impusă pacientului este ca el să prezinte un bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist.
Beneficiază de gratuitate la depistarea în laborator a virusului HIV bolnavii de TBC, pacienții depistați cu boli transmisibile sexual, persoanele care își administrează droguri, pușcăriașii, prostituatele, șoferii de TIR, marinarii, persoanele care au lucrat mai mult de șase luni în străinătate, cuplurile care urmează să se căsătorească, femeile gravide și persoanele care au contact cu bolnavii seropozitivi. „Laboratorul nostru este singurul din județ care efectuează gratuit testarea HIV pentru bolnavii care au un bilet de trimitere. Costurile acestor analize sînt suportate de Ministerul Sănătății, prin programul de prevenire a îmbolnăvirii HIV. I-am anunțat și pe medici că avem posibilitatea să efectuăm astfel de analize gratuit, dar puțini pacienți ajung la noi. Analize își fac în special familiile celor depistați seropozitivi”, ne-a declarat doctorul Mihaela Mihailov, șefa laboratorului de microbiologie al DSP.
Chiar și pentru grupele de risc menționate mai sus, testarea HIV nu este obligatorie. „Pacienții nu pot fi obligați să-și facă aceste testări, fie ele și gratuite, întrucît boala SIDA este una cu impact social teribil. Am avut chiar anul acesta o situație în care familia unui copil depistat seropozitiv s-a destrămat. Părinții au ajuns la divorț pe motiv că boala copilului se datorează mamei”, a mai spus doctorița Mihailov. În acest moment, în statisticile medicale ale județului se află 989 de copii seropozitivi și alți 155 de adulți infectați HIV. Dintre aceștia, doar doi copii și șase adulți au fost depistați anul acesta în urma probelor de laborator. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns