Sugestii pentru prepararea peștelui
Se poate pregăti peștele la cuptor, la proțap, fript pe jar, cu sos de vin, cu sos tomat, prăjit cu mujdei de usturoi, sau sub formă de marinată, saramură, plachie ori zacuscă.
Orice rețetă alegeți, există un mod de a găti cu mai puțină grăsime. Multe rețete clasice recomandă sosuri cu smîntînă, dar de cele mai multe ori aceasta se poate înlocui cu iaurturi dietetice. Aceleași iaurturi pot intra în compoziția unor sosuri olandeze sau sosuri tartar. Puteți aroma iaurtul cu muștar, oțet, verdeață, capere, murături tăiate cubulețe, bulion sau hrean. Puteți adăuga legume proaspete, tocate, ca: ceapa verde, castraveți, roșii, gogoșari. Cînd preparați supe-creme pe bază de lapte, folosiți lapte degresat cu puțin amidon. La rețetele ce conțin sosuri cu brînză, folosiți brînza de burduf sau o varietate asemănătoare, fărîmițată foarte fin, pentru a folosi o cantitate mai mică. Ca regulă generală pentru prepararea cantității de pește pe care o aveți, rețineti că: o bucată de pește de circa 2,5 cm grosime trebuie gătită timp de 8-9 minute. Măsurați și înmulțiți corespunzator. Vinul nu trebuie să lipsească de la nici un meniu pe bază de pește. Varietatea care se potrivește cel mai bine la pește este vinul alb, sec (ex: Riesling, Fetească). Cu cît carnea peștelui este mai grasă, cu atît vinul trebuie să fie mai acid.
Sfaturi utile:
– Porționați peștele în momentul pregătirii.
– Dacă folosiți pește congelat, acesta trebuie decongelat în timp cît mai scurt.
– Dacă gătiți peștele rasol, crestați pielea înainte de a-l pune în apă; puneți-l la fiert în apă clocotită în care au fiert deja legumele cu sare.
– Cînd pregătiți rasol de pește oceanic, adăugați în apă și lapte; după fierbere, lăsați să se răcească în apă. Cînd pregătiți rasol de păstrav ori crap, stropiți peștele cu oțet, pentru ca pielea să capete o culoare albăstruie.
– Cînd puneți la fript pește mare, crestați-l înainte, pentru a se pătrunde.
– Înainte de prăjire, peștele se șterge cu un prosop de hîrtie.
– Peștele nu se spală în mai multe ape (cel mult, două) ca să nu o absoarbă.
Lasă un răspuns