România a fost din nou cea mai mare forta din qwan-ki-do, cu sase medalii de aur cucerite la Campionatele Mondiale de la Rabat (Maroc). Nu-i putin lucru, la o competitie cu 35 de delegatii nationale la start, dintre care multe cu mari pretentii. Qwan-ki-do este o lume a seriozitatii, competentei si civilizatiei, a spiritului martial asiatic nealterat de interesele comerciale ale antrenorilor si altor oficiali. O spunem cu regret, este una dintre putinele astfel de insule ramase in sportul românesc si international. Amatorii din qwan-ki-do sunt de fapt mai profesionisti decât alti sportivi, profesionisti in acte si platiti cu foarte multi bani. Aventura africana i-a costat multi bani, dar asta a contat mai putin decât satisfactiile sufletesti cucerite cu transpiratie, decât verticalitatea ce si-au mentinut-o si cu acest prilej. „Faptul ca avem sportivi ce pot fi un altfel de exemplu pentru tineri – unul bun -, este marele câstig al tot ceea ce facem noi zi de zi la Bao”, a fost concluzia in acest sens a antrenorului Valerica Diumea.
Pentru cele sase titluri ale României au contribuit din plin trei sportivi legitimati la Bao Bacau, respectiv Iuliana Dobrin (echipe centuri negre), Alin Lungu (echipe centuri negre) si Mirela Stefanache (echipe grade), toate in proba de lupta (song-dao). In plus, Iuliana Dobrin a cucerit medalia de argint la individual in proba tehnica (tao-quyen), iar Mirela Stefanache pe cea de bronz, tot in proba tehnica.
„Cea mai frumoasa experienta pe care am trait-o”
„Sportivii nostri merita felicitari. Au trait intr-un efort continuu in ultimele saptamâni. In fiecare week-end, ei s-au deplasat la Iasi, unde au sustinut câte cinci antrenamente in stagii centralizate, impreunca cu ceilalti componenti ai lotului României. Antrenamente au avut si in fiecare seara, la Bao, in paralel cu activitatea de antrenori – in cazul Iuliei si al lui Alin. Si, bineinteles, si-au facut datoria la serviciu, pentru ca sunt cu totii angajati”, a precizat conducatorul Bao Bacau, ing. Valerica Diumea. Iuliana Dobrin si Alin Lungu sunt cadre didactice, iar Mirela Stefanache – muncitoare in industria usoara.
„Emotiile, atunci când esti pe podiumul de premiere si se cânta imnul României, sunt de nedescris. Pot fi doar traite”, ne-a declarat Alin Lungu, la conferinta de presa a CS Bao. „Este adevarat, am muncit in primul rând pentru mine, nu pentru tara. Mi-am dorit aceasta medalie de mult timp si parea un vis de neatins. Dar daca prin performanta mea a crescut un pic si prestigiul României, sunt cu atât mai bucuros”. Antrenorul Valerica Diumea a relevat ca Alin Lungu a ratat pâna acum de trei ori selectia in lotul reprezentativ al României, drept pentru care aceasta medalie – cucerita târziu, spre vârsta de 30 de ani -, este cu atât mai de apreciat.
„A fost greu, pentru ca plecam din postura de favorite. Asa ca a trebuit sa tatonam formatiile adverse, indeosebi echipa Marocului, care parea deosebit de insufletita. Pâna la urma, având valoare si fiind unite, am cucerit aurul”, a povestit Iuliana Dobrin. „Tin sa multumesc, in numele tuturor, celor care au facut posibil acest succes românesc: dlor. Nica – antrenori ai lotului national, dlui. Ovidiu Covaci – seful sectiunii de qwan-ki-do din cadrul Federatiei Române de Arte Martiale, iar nu in ultimul rând antrenorului nostru de la Bao Bacau – dl. Valerica Diumea, care a facut parte din corpul de arbitri ai Campionatelor Mondiale”, a mai declarat multipla campioana mondiala si europeana.
Pentru Mirela Stefanache, debutanta la un astfel de nivel, medaliile au insemnat o autodepasire, ceva de neimaginat: „Este cea mai frumoasa experienta pe care am trait-o. Am ramas cu amintirea a ceea ce a fost in concurs si la premiere, o atmosfera foarte frumoasa. Colegii au fost alaturi de mine, mai sustinut si incurajat, pentru ca aveam mare nevoie. Am fost in bazarul din Rabat, in piata din Marakech, am facut baie in Oceanul Atlantic si am jucat fotbal pe plaja impreuna cu baietii din echipa Marocului”.
A mai contribuit la zestrea României si Felix Dumea – nimeni altul decât fiul lui Valerica Diumea -, un bacauan care acum este legitimat la un club din Iasi, deoarece este student la o facultate din Dulcele Târg.
Bacaul, varianta de rezerva pentru Campionatele Nationale
Qwan-ki-do-ul din România se pregateste acum pentru Campionatele Nationale, din iunie. „Este o competitie programata la Piatra-Neamt, dar care este posibil sa nu se desfasoare acolo. Totul depinde de darea in folosinta a noii sali de acolo, una cu o capacitate de 6000 de locuri, din câte am auzit. Dar am mai aflat ca lucrarile sunt in intârziere, iar varianta de rezerva ar fi Bacaul. Sincer, nu mi-as dori ca aceste Nationale sa se desfasoare la noi, deoarece nu avem in acest moment o echipa competitiva. Flavius Doroftei este accidentat – de aceea nici n-a putut participa la Mondiale, iar Vlad Ciubotaru, cadru didactic la Universitate, isi pregateste o lucrare de doctorat”.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns