Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a aprobat vineri procesul verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, dar trei din cei nouă membri au prezentat rezerve.
Aprobarea procesului verbal semnifică faptul că CEC a primit şi a contabilizat rezultatele alegerilor din toate circumscripţiile electorale. După aceasta, Comisia urmează să transmită toate documentele la Curtea Constituţională pentru confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatelor de deputat.
Procesul verbal este semnat de toţi membrii CEC, dar trei dintre ei au exprimat o opinie separată, care este anexată la document. Potrivit anexei, cei trei recunosc faptul că în conformitate cu datele existente, rezultatul votului este cel prezentat, dar menţionează că pe parcursul campaniei electorale a fost comis un şir de încălcări şi sunt motive de a crede că şi în ziua alegerilor au fost comise anumite fraude.
Semnatarii fac referire la faptul că, pe parcursul campaniei, Partidul Comuniştilor a utilizat intens resursele administrative, unele posturi TV au făcut partizanat politic. De asemenea, există foarte multe motive de a crede că la alegeri ‘au votat’ persoane decedate, inclusiv cu 10-15 ani în urmă, persoane plecate peste hotare, sau persoane care nu locuiesc pe adresa indicată în listele electorale, fapt care a fost confirmat de mai mulţi martori. Cei trei membri CEC mai susţin că la întocmirea listelor au fost utilizate date eronate, transmise administraţiilor locale de către autorităţi.
Potrivit legislaţiei, Curtea Constituţională are la dispoziţie zece zile pentru a decide asupra validării sau invalidării alegerilor.
Între timp, opt participanţi la procesul electoral au solicitat verificarea listelor de alegători în vederea descoperii încălcărilor comise în timpul alegerilor.
După ce rezultatele alegerilor au fost contestate de opoziţie, PCRM a solicitat vineri Curţii Constituţionale renumărarea integrală a voturilor, instanţa urmând să se pronunţe asupra cererii, duminică.
Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, PCRM a obţinut aproape 50% din voturi (60 din 101 mandate), PL – 13% (15 mandate), PLDM – 12,4% (15 mandate), iar AMN aproape 10% (11 mandate).
Rezultatul alegerilor din R. Moldova a provocat proteste masive timp de câteva zile la Chişinău. Marţi, acestea s-au transformat în acţiuni violente, iar guvernarea a învinuit opoziţia şi România de organizarea lor şi le-a calificat drept ‘tentativă de uzurpare a puterii în stat’.
După ce pe parcursul acestei săptămâni a adus mai multe acuzaţii dure la adresa României şi a opoziţiei, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a reiterat sâmbătă în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate că ‘în atacul cinic asupra democraţiei şi statalităţii moldoveneşti, care a fost întreprins în 6 şi 7 aprilie este evident că trebuie să fie văzute forţele care doresc să lipsească ţara de perspectiva europeană, să o deturneze de pe calea dezvoltării civilizate şi democratice, să o facă ostatică a situaţiei geopolitice deloc simple şi să o priveze de independenţă’.
În acelaşi timp, opoziţia susţine că iniţiatoarea manifestaţiilor este chiar conducerea de la Chişinău, care a dorit astfel să distragă atenţia de la fraudarea alegerilor şi situaţia critică a ţării.AGERPRES
Anti-Virus a zis
Chiar asa dragilor, v-ati intrebat vreodata cat inseamna pentru Basescu, Boc, Guvernul si Parlamentul Romaniei viata unui roman? Nu?!… Va spun eu nimic. Noi nu insemnam nimic pentru ei: isi aduc aminte de noi cand au nevoie de voturi in rest Dumnezeu cu mila!
I-am adresat personal lui Basescu aceasta intrebare. Stiti ce a facut? Nu mi-a dat nici un raspuns si nu numai mie ci nimanui dintre cei care au pus aceasta intrebare.
Ma intreb care este legitimitatea in baza careia acest animal imputit manipuleaza si jefuieste Romania prezentandu-se lumii ca si Presedinte ales.
Voi cei care l-ati votat in doua randuri ganditi-va bine cand va fi sa votati din nou. Ganditi-va ca ati putea fi voi in cosciugul in care astazi zace Valeriu Boboc, un tânăr de 23 de ani, care fusese arestat după evenimentele de la Chişinău de săptămâna trecută si apoi ucis in bataie, in beciurile militiei comuniste din Chisanau.
Astfel de indivizi nu pot condamna comunismul, nu pot porni un real proces al comunismului atata timp cat ei insisi sunt comunisti, securisti naparliti.
Cum ii mai rabda pamantul? Cum nu-i trasneste bunul Dumnezeu? Doamne Dumnezeule mare este rabdarea ta!
In timp ce guzganul de Basescu primeste oua incondeiate „de pe la manastirile din Bucovina” nepasandu-i ce se intampla in Basarabia cu „marea de romani” despre care facea vorbire in trecut, lui Valeriu Boboc, un tânăr de 23 de ani din Chisanau, preotii ii canta vesnica pomenire iar in urma lui un copilas de un an si jumatate ramane orfan.
Unde este dreptatea ta Doamne? La ce buna atata risipa?