• agitația a pus stăpînire pe oameni încă de dimineață de cînd mașina rafinăriei a plecat la bancă după bani • cînd autovehicolul s-a întors tot gol, protestatarii s-au bulucit la porta rafinăriei și au spus că personalul TESA nu v-a mai pleca acasă • foștii angajați ai lui Corneliu Iacobov spun că nu mai au încredere în nici un fel de promisiune pînă nu-și văd banii în mînă
Foștii salariați ai Rafinăriei Dărmănești au trecut la măsuri radicale în cursul după-amiezii de ieri, cînd mașina întreprinderii s-a întors de la bancă tot fără banii de salarii. Furioși că sînt duși cu zăhărelul, oamenii i-au oprit în incinta rafinăriei pe Ionel Vătafu, directorul economic, Cristina Popa, jurst, și Vica Pădureanu, casiera întreprinderii. Oamenii erau prea înfuriați ca să mai aculte de cineva anume, iar liderul de sindicat, pentru cîteva momente, a pierdut complet controlul asupra situației. Cu toate acestea, în timp ce reprezentanții conducerii rafinăriei erau reținuți în incintă, liderul de sindicat ne-a declarat că nu este vorba despre sechestrare de persoane. „În cazul în care cei trei își vor manifesta intenția să părăsească rafinăria, nu vor fi împiedicați. Toți foștii salariați sînt acum în fața rafinăriei, care au venit cum au aflat vestea că sosesc banii”, ne-a spus liderul de sindicat Constantin Ardeleanu.
După aproximativ o oră de negocieri între liderul de sindicat și colegii lui, care au înțeles la ce riscuri se expun din punct de vedere juridic, directorul, jurista și casiera au fost lăsați să plece acasă. La fața locului, de la începutul protestului, au fost permanent și forțele de ordine, care nici chiar în timpul acestui incient nu au fost nevoite să intervină. „Nu au fost probleme care să necesite intervenția noastră. Știu că liderul de sindicat i-a convins pe oameni că este mai bine să-i lase pe cei trei să plece și lucrurile au revenit la normal”, ne-a declarat Nicușor Munteanu, șeful Postului de Jandarmi de la Dărmănești. Salariații au fost convinși să renunțe la această măsură după ce-au primit asigurări de la directorul economic în privința plății salariilor. „Am primit confirmarea de la dommnul Vătafu că banii au intrat și că marți ne vom primi salariile. Oamenii au rămas în continuare să picheteze „, ne-a spus liderul de sindicat
Alexandru Tabarcea, lichidatorul Rafinăriei Dărmănești, spune și el că problema se va rezolva astăzi. „Am făcut rost de șapte miliarde de lei, sumă suficientă pentru a plăti oamenilor salariile restante. Banii, deși au plecat pe 18 martie, nu au ajuns. Suma este mare și a fost nevoie de verificarea BNR. Astăzi se va rezolva totul: vin banii și plătim salariile”, ne-a asigurat Tabarcea. El a refuzat să ne spună de unde vin banii, cine a spălat de fapt obrazul lui Iacobov și a detensionat situația de la Dărmănești.
Banii ar fi putut veni și mai repede, chiar de la Rafo Onești, care datorează Rafinăriei Dărmănești 454 de miliarde de lei. În același timp, Rafinăria Dărmănești ar avea de achitat către Rafo cu 750 de milioane de lei mai mult. Lichidatorul Tabarcea a solicitat ca Rafo să facă plata, urmînd să își recupereze banii, în urma procedurii de lichidare a firmei. O variantă refuzată de Rafo, pe motiv că, în toamna anului trecut, s-a încercat o punctare între cele două societăți, refuzată de conducerea de la Dărmănești. „Domnul Tabarcea poate spune orice, dar noi nu vrem decît să ne compensăm datoriile reciproce. Avem adrese, încheiate încă înainte de declanșarea falimentului, în care de ambele părți s-au recunoscut datoriile și s-a propus compensarea. Acum vine domnul Tabarcea și spune că acest lucru nu mai este valabil”, ne-a declarat Paul Ivașcu.
Potrivit Legii 64, a reorganizării judiciare și falimentului, dacă două firme se află în situațiea în care fiecare are ceva de plată către cealaltă, societatea care se află în lichidare trebuie mai întîi să încaseze banii care i se cuvin, urmînd ca plata banilor pe care îi datorează să se facă în urma dispozițiilor judecătorului sindic. Pentru că Rafo nu vrea să respecte procedura și nu vrea să achite nici un leu, lichidatorul Tabarcea a deschis un proces, al cărui termen va avea loc pe 26 martie. „Pînă atunci, nu vreau să comentez situația în care ne aflăm cu Rafo. Sînt în proces cu ei și prefer să nu mă pronunț”, a spus Tabarcea.
La poarta rafinăriei, pe o cruce spînzură numele lui Iacobov
De cînd s-au baricadat în rafinărie, foștii salariați ai lui Corneliu Iacobov au avut tot timpul să conceapă un fel de monument funerar pentru conducerea rafinăriei și fostul lor patron. Pe o cruce au fost fixate două fîșii de pînză neagră, pe care au fost scris numele lui Iacobov și a directorului Valentin Anastasiu. Din cînd în cînd, vîntul flutură pînzele, iar oamenii se grăbesc să le așeze în așa fel încît să poată fi citite cu ușurință de oricine trece prin zonă. La baza acestui monument improvizat oamenii au atîrnat o bucată mai mare de pînză, tot neagră pe care au scris „Regrete eterne pentru Mafia din Dărmănești”.
La piciorul crucii, într-un făraș de tablă se adună monede de cîte 100 și 50 de lei pentru sicriile celor doi, ale căror nume au fost atîrnate pe cruce. Un bărbat glumește și spune că a fost nevoie să caute îndelung astfel de monede, ieșite din circulație, dar a meritat efortul, pentru a ilustra cam cît valorează fostul lor patron. „E contrafăcut. Așa cum monedele astea, deși nu au fost scoase din uz, nu le mai găsești pe piață, tot așa și Iacobov. Arată a om, dar nu mai este decît o lighioaie care și-a bătut joc de atîția omeni și ne-a muls cît a putut. Iar acum, după ce și-a făcut plinul, a dispărut de pe piață”, ne spune un bărbat cu șapca trasă pe ochi și mustața decolorată de tutun. În dreapta, o femeie care privea aparent fără țintă, începe să se caute febril în poșetă, apoi îi spune ceva vecinei sale. Aceasta scoate din buzunar o brichetă cu care femeile se îndreaptă către cruce. Abia acum am observat că, lîngă fărașul denumit pompos „cutia milei” mai este și un fel de felinar în care se văd urme multe de lumînări. Un ciot care încă mai fumega este aprins repede de una dintre cele două femei ,fără nici un zîmbet. Dincolo de aspectul oarecum hazliu pe care l-a presupus construcția monumentului funerar în batjocură, oamenii sînt la capătul răbdării și nu mai au ce pierde. O altă femeie se apropie timidă. „Știți că, de mai bine de trei luni, nu se mai poate da nici un telefon de la rafinărie? Cum anunți, ferească Dumenzeu!, o nenorocire? Centrala telefonică este sigilată. E absurd ce se întîmplă. Am 30 de ani de muncă la întrepinderea asta și centrala nu a fost niciodată oprită. Ferească Dumnezeu să se întîmple ceva, că nu ai de unde anunța pe nimeni”, spune femeia aproape fără voce și apoi se întoarce cuminte la locul ei pe bordură. Plec aproape cu o strîngere de inimă. Femei și bărbați care mai acum cîteva luni m-ar fi luat la fugă dacă i-aș fi întrebat ceva despre patronul lor, priveau acum prin mine de parcă eram transparentă. Resemnarea se citește pe fețele lor. Dar mai profund decît asta se citește încrîncenarea cu care l-ar fi fugărit acum pe Corneliu Iacobov. (Mirela ROMANEȚ, Nicoleta BICHESCU)
pe raster:
DSP nu a fost înștiințată de greva muncitorilor de la Dărmănești
Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău nu a fost înștiințată
de liderii muncitorilor de la Dărmănești că au demarat greva. „Pînă
în prezent nu am primit nimic de la liderii msindivcatului muncitorilor
de la Rafinăria Dărmănești. Noi trebuie să primim o adresă scrisă
cum că începe greva foamei pentru a pregăti medicul de familie din
localitate cu tot ceea ce este necesar în astfel de situații”, ne-a
declarat doctorița Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău.
Sîmbătă, instituția Băcăuană l-a contactat pe Constantin Ardeleanu,
liderul de sindicat al muncitorilor de la Rafinaria Dărmănești pentru
a vedea dacă se organizează sau nu greva. Totodată, a fost pus în
temă și medicul de familie din zonă, care va trebui să monitorizeze
tensiunea greviștilor, glicemia și întreaga lor stare de sănătate. În
situații critice el va cere sprijin ambulanței care să transporte pe
greviști la spital. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns