• un numeros grup de evrei au venit în orașul textiștilor pentru a se ruga la mormîntul marelui rabin Isac Fridman, care în secolul al XIX-lea a trăit în Buhuși • singura legătură între pelerini este că, pe vremuri, aceștia au avut bunici sau străbunici care au trăit pe aceste meleaguri, iar în timpul războiului s-au stabilit în Israel sau în Europa
Un grup de aproape 50 de persoane aflate în pelerinaj în zona Moldovei a poposit ieri dimineață în orașul Buhuși. Cu doar cîteva excepții, toți membrii delegației erau evrei din Israel. Scopul deplasării lor în Buhuși a fost acela de a se ruga la mormîntul lui Isac Fridman, cunoscut în lumea întreagă drept „Rabinul din Buhuși”, și la mormintele strămoșilor lor, care cîndva au trăit pe aceste meleaguri. După a două jumătate a secolului al XIX-lea, rabinul Isac Fridman s-a stabilit în Buhuși, strîngînd în jurul său o însemnată comunitate de evrei. Cunoscut și stimat de comunitatea evreiască din toate colțurile lumii, rabinul a fost cel care a pus bazele unui centru religios foarte important în Buhuși. Curtea rabinică unde și-a trăit o bună parte din viață Rabinul includea, pe lîngă sinagoga foarte mare care există și acum, și o baie rituală, monumet la care evreii țin foarte mult, dar și o imensă și bogată casă rabinică. Întrucît comunitatea evreiască era una foarte puternică, aici a fost înființată, la sfîrșitul secolului al XIX-lea, o școală rabinică de pe băncile căreia au ieșit foarte mulți rabini care apoi s-au răspîndit în toată lumea. Mai mult decît atît, numele rabinului Fridman este pomenit cu bucurie de toți buhușenii, întrucît el a fost cel care a înființat fabrica de postav din oraș, una dintre cele mai vechi fabrici de postav din Europa.
La fel cum s-a întîmplat în multe alte zone, în timpul sau după cel de-al doilea război mondial, majoritatea evreilor care trăiau în Buhuși au părăsit orașul, stabilindu-se fie în Israel, fie în alte colțuri ale lumii. Așa cum obișnuiesc de mulți ani încoace, descendenții evreilor care au trăit pe meleaguri buhușene au revenit în locurile unde au trăit părinții sau bunicii lor, pentru a se ruga. Din grupul care a dat ieri peste cap liniștea obișnuită a tîrgului buhușean făceau parte numai bărbați, foarte mulți dintre ei tineri, dar și cîțiva mai în vîrstă. Majoritatea covîrșitoare a celor care s-au rugat ieri în sinagoga de la Buhuși erau din Israel, fie din orașul Ierusalim, fie din Petach – Tikwah sau Bnei – Bera. Alți cinci evrei au venit special din Belgia pentru a se ruga la mormintele strămoșilor și al Rabinului de Buhuși.
Pelerinajul rabinilor „de Friedman” a devenit deja o tradiție
Inițiativa acestui pelerinaj pe meleagurile moldovenești a aparținut unui descendent al dinastiei rabinilor de Fridman și a devenit deja o tradiție, la fiecare doi – trei ani acesta organizînd astfel de deplasări. Nepotul lui Fridman, rabin și el, le-a propus studenților la teologie și cunoscuților săi o vizită în zona locurilor natale ale strămoșilor lor. Cei 50 de evrei au acceptat fără nici o reținere această vizită, deși singurul lucru care îi unește este faptul că au avut rude care au trăit pe meleagurile moldovenești. În această deplasare, evreii au vizitat mai multe orașe, între care Galați, Pașcani, Vaslui, Piatra Neamț și Roman, dar cel mai important loc al pelerinajului a fost orașul Buhuși. Și asta pentru că aici s-au rugat nu numai mormintele bunicilor sau străbunicilor, ci și la mormîntul marelui rabin Isac Fridman. „A fost o rugăciune obișnuită, fără un ritual aparte. Eu am fost impresionat de faptul că am avut posibilitatea să mă rog într-o sinagogă veche, în care pe vremuri se rugau străbunicii mei”, ne-a declarat Israel Ben Moti, de 20 de ani, venit pentru prima dată în pelerinaj în România. Cei 50 de bărbați s-au rugat mai bine de cinci ore în sinagoga din Buhuși, de la ridicarea căreia se împlinasc anul acesta o sută de ani. „Rugăciunea aceasta a fost una specială pentru mine. E un moment de meditație în care fiecare încearcă să ajungă, măcar cu gîndul, în trecut, la strămoșii săi, să-și găsească rădăcinile”, ne-a declarat Marcel Engelstein, evreu din Belgia, a cărui bunică a trăia în vremea celui de-al doilea război mondial în Buhuși.
După ce în timpul dimineții s-au rugat fără să facă pauză, în a doua parte a zilei, cei 50 de evrei au mers la mormîntul rabinului de Buhuși. Vizita în România a evreilor se va încheia în această dimineața, cînd delegația va pleca spre Israel. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns