• ca urmare, numărul celor care trebuiau să se prezinte la încorporare a scăzut u 30% • tinerii care nu se prezintă la încorporare riscă pușcăria
Centrul Militar Județean (CMJ) Bacău se confruntă, de cîtva timp, cu o nouă problemă față de cele uzuale care apăreau la încorporări și recrutări. De cînd a apărut zvonul că armata ar putea deveni în scurt timp benvolă sau ar putea fi înlocuită cu un serviciu opțional, specialiștii de la CMJ se văd nevoiți să depună eforturi în plus pentru a le demonstra tinerilor că, deocamdată, legile care au funcționat în anii trecți în omeniul militar sînt încă în vigoare. „Totul este ca și pînă acum. Tinerii care au fost recrutați, au primit repartizarea pe unități și au fost chemați la încorporare trebuie să se prezinte la unitatea militară. Altfel, conform legilor, în condițiile în care se constată că se sustrage de la încorporare va avea de-a face direct cu Parchetul militar”, ne-a declarat maiorul Valeriu Buțan, purtătorul de cuvînt al CMJ Bacău.
Confuzia a fost servită însă tinerilor dornici să scape de armată chiar de către oficiali ai Ministerului Apărării Naționale, care au apărut pe posturile de televiziune centrale și au anunțat că se propune schimbarea Constituției României în sensul voluntariatului în armată sau compensarea cu unele servicii opționale. Pentru tinerii care oricum caută fel de fel de subterfugii pentru a scăpa de armată, această veste a venit ca ploaia după arșită. „În primele trei zile după aceste anunțuri pe posturile centrale de teleiziune, numărul celor care ar fi trebuit să se prezinte la încorporare a scăzut cu 30 la sută”, ne-a mai spus Buțan. De menționat însă că neprezentarea la unitatea militară pentru încorporare este infracțiune și se lasă cu pușcărie pentru cei care riscă acest lucru. Abia după trei zile, cînd oficialiii MApN s-au confruntat cu absenteismul în masă de la porțile unitățuilor militare, s-a revenit asupra declarațiilor.
Pe lîngă acestă cauză, numărul celor care nu se prezintă la încorporare este destul de ridicat și pentru că mulți dintre ei au ales calea străinătății pentru a-și face un viitor mai bun din punct de vedere financiar.
Încorporarea recruților se face după un plan național, pe baza Constituției și a Legii 46/1996 privind pregătirea populației pentru apărare, care prevede obligativitatea executării serviciului militar. Tinerii intră pe porțile unităților ca proaspeți recruți de trei ori pe an: primăvara, vara și toamna. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns