• rata șomajului este în creștere datorită încetării activității în unele sectoare • șomerii fără studii își găsesc cel mai greu un loc de muncă • un sfert dintre șomeri sînt tineri sub 25 de ani
Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este în continuă creștere. Răcirea vremii și apropierea iernii îngroașă numărul șomerilor, mai ales că șantierele din construcții își închid porțile, iar muncile sezoniere s-au terminat. În luna octombrie, rata șomajului a mai săltat cu aproape 0,20% față de luna septembrie, ajungînd la 5,61%. Numărul șomerilor aflați în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău era, la sfîrșitul lunii trecute, cu aproape două mii de persoane mai mare față de lunile de vară și toamnă și se așteaptă ca numărul șomerilor să crească. În luna octombrie, persoanele fără serviciu însumau 15.478 de oameni.
Cauza acestei creșteri a ratei șomajului o constituie disponibilizările din județ și punctul final la care a ajuns munca temporară. Primăriile au putut angaja pentru anumite perioade persoanele care nu aveau de muncă. Acum a venit scadență, iar acei oameni se află în același pnct: n-au servicii, n-au nici venituri care să îi ajute să trăiască. O scăpare a mai fost agricultura, dar și în acest sector treaba s-a cam încheiat. La fel s-a întîmplat și în domeniul prestărilor de servicii. În plus, AJOFM Bacău se așteaptă la o creștere considerabilă a ratei în viitor, deoarece vin și cer să fie înscriși în baza de date absolvenții promoției 2003. Din luna septembrie, unitățile din construcții au renunțat la o parte dintre salariați și i-au păstrat doar pe cei necesari finalizării obiectivelor. Iarna șantierele sînt închise, așa că muncitorii din acest sector vor îngroșa și ei cît de curînd rîndul șomerilor.
Și mai trist este că aproape jumătate din cei peste 15.000 de șomeri din județ nu mai primesc indemnizația de șomaj. 7.487 de oameni au epuizat venitul asigurat de stat pînă la încadrarea pe un nou post, dar numărul acestora este însă mult mai mare. Multe persoane fără serviciu și fără ajutor de șomaj au terminat de mult banii și au ieșit din baza de date a AJOFM Bacău, așa că nimeni nu mai știe de ei. „Șomerii neindemnizați rămîn în baza noastră de date, conform legii, o perioadă de încă șase luni, timp în care pot urma un curs de calificare gratuit sau pot fi îndrumați spre un loc de muncă. Odată ce ies din baza noastră de date, nu mai știm de ei decît în cazul în care revin să fie îndrumați sau consiliați”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău.
Persoanele fără studii, primele rămase pe drumuri
Cei mai afectați de șomaj sînt persoanele cu studii minime și fără calificări. Aproape 4.500 de muncitori necalificați se chinuie de azi pe mîine și încearcă să găsească un loc de muncă. Statisticile arată că peste o mie de oameni din județ nu au nici măcar școala generală. 18 șomeri cu studii superioare se chinuie să își găsească un loc de muncă, dar nu au pregătirea cerută pe piața muncii, unde predomină inginerii din confecții și construcții.
O analiză a Direcției Județene de statistică (DJS) Bacău arată că, în ultimele luni, din totalul șomerilor, peste 44 la sută nu primeau ajutor sau alocație, aproape 53 la sută primeau ajutor de șomaj, peste doi la sută, ajutor de integrare profesională și mai puțin de un procent plăți compensatorii și alocație de sprijin. Cei mai mulți șomeri, aproape 54 la sută, au domiciliile în comunele județului, aproximativ 21 de procente, în municipiul Bacău, opt procente, la Onești, iar restul în Buhuși, Comănești, Tîrgu Ocna, Moinești, Slănic Moldova și Dărmănești.
În privința structurii pe vîrste a șomerilor în cadrul fiecărei grupe mari de ocupații, tinerii sub 30 de ani reprezintă 25,2 la sută din totalul șomerilor băcăuani. Peste această medie se situează tinerii lucrătorii operativi în servicii și comerț (37,3 la sută din grupa de ocupații), agricultorii (30 la sută), muncitorii necalificați (29,4 la sută). Toate celelalte ocupații au o pondere a tinerilor șomeri sub media județului la această vîrstă. Dacă ponderea șomerilor de 30 -49 ani în total șomeri este de 64,6 procente pe județ, proporții mai ridicate se găsesc la grupele: specialiști cu ocupații intelectuale (71,8 la sută), meșteșugari și lucrători calificați (68,3 procente), funcționari administrativi (67 la sută), la personal legislativ și de conducere, precum și la operatori la mașini (ambele cu 64,8 procente). Grupa de vîrstă „50 ani și peste” are o pondere de 10,2 procente în totalul șomerilor, iar proporții peste medie se întîlnesc la: tehnicieni și maiștri (15,8 la sută), personal legislativ și de conducere (13,9 procente), funcționari administrativi (12,2 la sută), muncitori necalificați (10,9 procente) și operatori la mașini (10,8 la sută). (Florin POPESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns