• Casa de cultură din Filipești, care poartă numele marelui actor Radu Beligan, a devenit lăcașul discotecilor și al nunților • cu 1.500.000 de lei, oricine poate închiria sala pentru a petrece • ultimul spectacol de teatru pentru copii a avut loc în urmă cu trei ani
Pe șoseaua națională Bacău – Roman, la kilometru 20, începe comuna Filipești, cunoscută în rîndul oamenilor de cultură și al artiștilor datorită numelui reputatului actor român Radu Beligan, care a văzut aici lumina zilei în urmă cu 84 de ani, în satul Galbeni. Aproape de intrarea în comună, cum vii dinspre Bacău, pe partea dreaptă, se află casa de cultură. O clădire de dimensiuni impresionante pentru zona în care a fost ridicată, cu o culoare posomorîtă, specifică zidirilor din anii ’80. Ici-colo, bucăți de tencuială s-au desprins de pe pereți, creînd imaginea unei clădiri dezgolite și singuratice. Un steag tricolor amplasat deasupra ușii de intrare și un afiș scris de mînă, lipit pe geam, sînt semne că ceva se mai întîmplă și aici. Undeva, într-o laterală, o plăcuță veche de zile, indică și existența unei biblioteci. Întrebați ce mai știu despre Casa de cultură, sătenii zîmbesc pe sub mustață. „Păi, ce să mai fie? Discotecă și nunți, cînd și cînd. Dar au mai fost și spectacole pentru copii, astă vară. Că pe vremea asta, cine să intre aici? Mai ales că mai și plouă înăuntru, a spus unul dintre ei. Dar mai bine duceți-vă la primărie și discutați cu cei de acolo”, ne-au îndrumat oamenii sfătoși.
Primăria este situată peste drum de Casa de Cultură. Puține birouri, uși de termopan, fiecare avînd înscrise atribuțiile. În biroul primarului, întuneric. Un angajat ne spune că acesta nu este momentan, așa că am fost îndreptați spre viceprimar. Un birou micuț, modest, însă bine încălzit cu o sobă de teracotă. „Este pe lemne”, ne-a informat, amabil, viceprimarul Ioan Candet, care a acceptat să discute problema casei de cultură. Nu-ți trebuie să înțelegi că nu-i nimic nou. Ca și-n alte părți, instituția de cultură sus amintită a fost închiriată unei societăți. „Mai au 60 de zile și le expiră contractul”, a spus el. Despre ce se întîmplă acolo, cam aceleași lucruri ce se petrec și-n alte comune. „Sala s-a închiriat pentru nunți și, îndeosebi, pentru discoteci. Mulți tineri se adună la sfîrșitul săptămînii, de prin toate satele din împrejurimi și vin aici. Aici, la centru, e singurul loc unde se pot întîlni. Cred că-i mai bine decît să stea prin crîșme ori să facă cine știe ce prostii”, a precizat viceprimarul.
Cît privește starea clădirii, ea nu este nici pe departe atît de proastă pe cît pare la prima vedere sau pe cît li se pare oamenilor. „Ultima oară am acoperit-o în anul 1998, cu izolații din Italia. Am vrut să-i facem acoperiș cu șarpantă, însă costa în jur de un miliard de lei. Așa că, cel puțin deocamdată, am renunțat la acest gînd”, a adăugat Ioan Candet. Chiar și așa, închiriată, Casa de Cultură nu este o afacere profitabilă. „Prețul este de 1.500.000 de lei pentru o închiriere, însă, din păcate, lumea nu prea se înghesuie la nunți”, spune viceprimarul. Despre filme pentru culturalizarea poporului, cum se făcea în epoca comunistă, nici gînd. „Filme se difuzau înainte de 1990, de atunci, n-a mai rulat nici o peliculă aici”, și-a amintit viceprimarul. Cu privire la bibliotecă, am înțeles că ea funcționează, chiar dacă la momentul vizitei noastre era închisă. Bibliotecara este acum în concediu, ne-a înștiințat viceprimarul, care a ținut să ne asigure că numărul cititorilor nu este deloc neglijabil.
Perspectivele prea roze nu se întrevăd pentru singura instituție ce poartă numele celui care a fondat în urmă cu 41 de ani teatrul de comedie din București. „Casa de Cultură este inclusă pe lista obiectivelor ce urmează a fi renovate în anul 2003. Însă, în legătură cu spectacole de teatru, sînt șanse slabe. Radu Beligan rămîne doar numele”, a conchis Ioan Candet.
Soarta instituției de cultură din Filipești este o reprezentare clară a societății noastre. O societate ce a înlocuit cele mai elementare mijloace de educație în masă, cu distracțiile ieftine. O societate care alunecă încet, dar sigur, spre incultură și mizerie morală. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns