Tribunalul Brasov a dat cistig de cauza Rafo Onesti, aflata în administrare judiciara, în procesul cu compania britanica Glencore Energy, furnizor de titei al rafinariei, care a cerut înscrierea la masa creditorilor cu o creanta de 75 de milioane de dolari pentru livrarea a 123.530 de tone metrice de titei. Glencore Energy UK a actionat în judecata Rafo si a cerut înscrierea la masa creditorilor cu o creanta de 75 de milioane de dolari care, conform companiei britanice, reprezinta contravaloarea unei cantitati de 123.530,1 tone metrice de titei. Administratorul judiciar al Rafo a refuzat, însa, înscrierea creantei în tabelul obligatiilor debitoarei, apreciind ca aceasta nu are caracter cert, lichid si exigibil, iar Glencore a formulat contestatie împotriva acestei masuri a administratorului judiciar.
Tribunalul Brasov a judecat aceasta cauza la sfirsitul saptaminii trecute, proces in care Rafo a beneficiat de asistenta juridica a casei de avocatura Bostina si Asociatii. „Tribunalul Brasov a respins cererea Glencore si a dat cistig de cauza pentru Rafo. Aceasta solutie vine sa întareasca ideea ca Rafo are capacitatea sa-si duca la îndeplinire planul de reorganizare aprobat de judecatorul sindic si sa acopere creantele tuturor creditorilor înscrisi la masa credala, cu consecinta pronuntarii de catre Tribunalul Brasov a unei hotariri de închidere a procedurii de reorganizare” – a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Paraschiv, avocat asociat si coordonatorul Departamentului de Litigii al firmei Bostina si Asociatii. Hotarirea Tribunalului Brasov este definitiva si poate fi atacata cu recurs.
Si E.ON Gaz a cerut bani
La masa credala au cerut sa fie inscrisa si compania E.ON Gaz, care a incercat fortarea unor articole de lege in acest scop. Ea a solicitat recuperarea unor sume izvorite dupa confirmarea Planului de reorganizare judiciara care se aplica acum la Rafo (decembrie 2004). Practic, E.ON Gaz vrea plata gazului contractat de rafinarie si neutilizat in 2008, ca urmare a initierii programului de modernizare. Solicitarea a fost facuta luna trecuta, cind tribunalul a judecat si contestatia cu privire la solicitarea achitarii taxelor si impozitelor pentru Primaria Sectorului 1 Bucuresti. Aceasta din urma s-a inchis, prin prezentarea de catre Rafo a documentelor care atesta achitarea acestor taxe. In schimb, contestatia „Bivolaru”, cu privire la rectificarea sumei inscrisa la masa credala, a ramas in pronuntare. Administratia Rafo a prezentat, insa, si a depus un memoriu in instanta, memoriu sustinut si de Raiffeisen Bank (care va credita rafinaria), prin care se explica faptul ca societatea din Onesti este pusa in imposibilitatea de a realiza suplimentul din Programul de Reorganizare, ca urmare a blocajelor artificiale provocate de unii contestatari. Acestia puteau ataca Rafo in instante civile, pentru recuperarea unor sume izvorite dupa confirmarea Programului de Reorganizare, numai ca ar fi fost procese costisitoare. „Finalizarea contestatiilor ar conduce la finalizarea Programului de Reorganizare – ne-a declarat, ieri, 6 octombrie, liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian -, fapt dorit de actionarul si de administratia rafinariei, dar si de noi. Activitatea societatii ar intra in normalitate, pentru a nu mai vorbi de siguranta sociala pentru cei 1.200 de salariati pe care ii va avea Rafo dupa incheierea campaniei de modernizare inceputa in luna februarie, pentru circa doi ani”.
O istorie sinuoasa
Rafo a intrat în stare de insolventa în anul 2004, fiind, la acea data, cel mai mare datornic la buget. În 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra actiunilor rafinariei, întrucit investitiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate. Rafinaria a înregistrat, anul trecut, pierderi de 182,8 milioane de lei, de cinci ori mai mari fata de 2006, la afaceri în scadere cu aproximativ 21%, de la 719 milioane de lei la 575 de milioane, ca urmare a nefunctionarii rafinariei în primele sapte luni din anul 2007. În toamna anului trecut, compania, prin intermediul Petrochemical Holding, care controleaza indirect pachetul majoritar, a achitat toate datoriile catre bugetul de stat, în suma de peste 500 de milioane de lei, restul de aproximativ 300 de milioane fiind compensate prin nerecuperarea TVA.
Lasă un răspuns