Administratia societatii Rafo Onesti a facut cunoscut, vineri, 8 aprilie, Bursei de Valori Bucuresti intentia de a propune actionarilor, pentru adunarea generala care va avea loc la sfirsitul lunii, aprobarea contractarii unui credit de 80 de milioane de euro. Imprumutul este necesar pentru derularea primei etape a Programului de modernizare, care a fost lansata oficial tot saptamina trecuta.
Pentru creditul de 80 de milioane de euro se asteapta promisa garantie de stat din partea Guvernului, dar exista si varianta luarii in calcul a unor garantii reale, chiar din partea proprietarilor societatii. Intentia de a se face imprumutul nu este noua, ea a mai fost exprimata dupa ce societatea din Onesti a iesit oficial din insolventa si dupa ce promisiunea Guvernului de a acorda o garantie de stat pentru un credit bancar de 330 de milioane de euro la Rafo s-a dovedit, pina acum, a fi doar… o promisiune. Si in vara anului trecut, Miroslav Dermendjiev, presedintele societatii Rafo Onesti, a anuntat contractarea unui nou imprumut pentru programul de modernizare a rafinariei. Acesta avea o valoare ceva mai mare de doua milioane de lei si a fost luat de la societatea Petrochemical Invest. Banii vor fi restituiti integral sau in rate pina la sfirsitul acestui an. Actionarii Rafo au aprobat, in prealabil, un contract de antrepriza generala si finantare intre Petrochemical Invest si rafinarie, cu privire la realizarea investitiei avind ca obiect modernizarea si reconstruirea Rafo in complex petrochimic cu productie de hidrocarburi aromatice.
In prima etapa a Programului de modernizare – ne-a informat consilierul de imagine al Rafo, Ion Marian – vor fi modernizate un grup de noua instalatii, plus instalatiile care asigura sustinerea functionarii rafinariei. „La finalul primei etape – a spus Ion Marian – unitatea va prelucra 1,3 milioane de tone de titei selectionat, plus alte semifabricate necesare pentru incarcarea optima a instalatiei de cracare catalitica. Etapa a doua, cumulat cu etapa a treia de dezvoltare, va continua pe parcursul anului 2012, cu termen final de finalizare a implementarii proiectului in trimestrul I al anului 2013, an in care Rafo va prelucra trei milioane tone titei.”
Strategia Rafo este transformarea rafinariei intr-un complex petrochimic modern si eficient, ceea ce va necesita accesul la imoortante surse de finantare. „In contextul economic actual – se arata in documentele supuse aprobarii actionarilor la Adunarea Generala a Actionarilor din luna iulie -, institutiile de creditare care ar fi putut furniza finantarea necesara solicita o combinatie de garantii sub forma de titluri financiare garantate prin active, precum si garantii din partea statului roman in vederea finantarii. Petrochemical Invest va actiona ca antreprenor general, insarcinat cu implementarea Planului de Investitii in beneficiul Rafo, proprietarul rafinarie”. Astfel, Petrochemical Invest va face aranjamentele pentru finantarea Planului de investitii si, in acest scop, va contracta, de la bancile finantatoare, imprumuturile necesare implementarii acestuia, estimat la 330 de milioane de euro.
Lasă un răspuns