Administratorul si actionarul majoritar ai societatii Rafo Onesti au finalizat toate demersurile in relatiile cu bancile si alte posibile parteneriate in scopul asigurarii resurselor financiare implementarii proiectului de modernizare-investitii. Ei au procedat la acest travaliu mergind pe varianta favorabila in procesul de la Tribunalul Brasov, de la care se asteapta, in luna iunie, inchiderea Programului de reorganizare judicara a societatii. Rafo are nevoie de un credit de 350 de amilioane de euro pentru programul de modernizare pe care l-a inceput, care poate fi acordat numai daca situatia juridica a rafinariei va fi clarificata. Cererile depuse, ulterior, de creditorii rafo tergiverseaza procesul.
„Aceasta varianta – a precizat liderul Sindicatului Rafinorul, Ion Marian – este asteptata de salariati de patru ani (dupa trecerea termenelor conform Legii falimentului)”. Tribunalul Brasov s-a pronuntat, pe 6 mai, prin hotarire definitiva executorie cu privire la spetele judecate la ultimul termen in dosarul de reorganizare a Rafo. Astfel, a admis cererea de plata formulata de creditoarea Rafinaria Darmanesti si a obligat Rafo la plata sumei de 3.491.266,99 (20% din ce sa cerut) si a respins contestatiile formulate de Glencore Energy UK ltd. impotriva refuzului administratorului judiciar si a debitoarei Rafo de a rapunde si, implicit, de a executa cererea de plata privind unele cantitati de titei si motorina. In baza acestor hotariri, urmeaza ca pe 10 iunie judecatorul sindic, dupa revizuirea dosarului de reorganizare, sa dea solutia, respectiv inchiderea planului de reorganizare si iesirea din insolventa sau intrarea in faliment. „Revizuirea – a mai precizat Ion Marian -presupune reidentificarea tuturor materialelor incluse si prevazute in planul de reorganizare, in scopul evitarii falimentului societatii si analiza si punctarea tuturor elementelor din rapoartele prezentate de administratorul judiciar lunar, trimestrial si anual, pe parcursul celor sase ani de procese, inclusiv memoriul final cu solicitarea de inchidere a planului de reorganizare, cu elementele din program. Fata de aceasta situatie posibil favorabila (asteptam, totusi, finalul procesului si alte decizii), incepind cu luna iulie exista sanse reale ca la nivel de unitate sa inceapa lucrarile de investitii intr-un regim amplificat fata de situatia existenta”.
Programul de modernizare-investitii se va realiza in baza proiectului stabilit prin renuntarea la productia de benzina si trecerea la productia de aromate, singura varianta care in exploatare va asigura functionarea in regim profitabil pe o perioada de 10 – 30 de ani. Implementarea proiectului va dura 1,5 ani, cu posibilitati de repornire partiala din sase in sase luni. „Pentru sustinerea, implementarea si derularea proiectului – a mai spus liderul sindical -, se va folosi forta de munca din Rafo, plus forta de munca angajata din exterior prin diverse societati specializate. Urmeaza ca in urmatoarea perioada, in baza unor discutii dintre administratie, actionar si sindicat sa fie stabilit numarul de personal pe obiective si activitati de baza sau colaterale”.
Lasă un răspuns