Analiza cheltuielilor din bugetul societatii Rafo au scos in evidenta ca principalele directii in care se duc veniturile acesteia sint, in aceasta lunga etapa de modernizare a instalatiilor si de nefuntionare, salariile personalului si asigurarea conditiilor de munca. „De fapt – spune liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian -, in societate se realizeaza multiple analize cu privire la identificarea costurilor pentru efectuarea oricarei lucrari, stabilirea clara a tuturor obiectelor de inventar si active la nivelul unitatii, inclusiv costurile cu salarizarea si costurile cu munca vie. Din momentul in care instalatiile nu mai fuctioneaza, cred ca nu constituie o surpriza pentru nimeni ca resursele financiare mari se duc pentru salarizare si asigurarea conditiilor de lucru (echipament, transport, analize medicale, curatenie grupuri sociale, consum de apa, de gaze si de energie, ajutoare sociale), cheltuieli urmate de plata obligatiilor bugetare centrale si locale, asigurarea materialelor necesare efectuarii de lucrari.”
Rafo are, acum, 951 de salariati, 29 fiind plecati din unitate, iar 32 de pensionari au fost reangajati. Limitele minime si maxime ale salariilor muncitorilor sint 900 si 1.868 de lei, iar salariul mediu net al unui muncitor este de 1.291 de lei, pe cind salariul mediu net pe societate este de 1.652 de lei. La aceste venituri se mai adauga, lunar, tichete de masa si cadou. La nivel national, salariul mediu net este de 1.340 de lei, iar salariul mediu brut de 1.844 de lei. „In urma analizelor efectuate – a precizat Ion Marian – s-a constatat ca exista, aproape la toate categoriile profesionale, disproportii mari cu privire la salarizare in raport cu sarcinile de serviciu si munca prestata. Din acest motiv, se doreste o echilibrare a sarcinilor de serviciu si responsabilitatilor, dar in mod cert nu se doreste o diminuare a salariilor pentru categoriile profesionale cu responsabilitati reduse.”
Vechimea, concediul de odihna, lucrul duminica si orele de noapte reprezinta 44,73% in salarii.
La Rafo, virsta medie pe societate este de 45 de ani. Din analize mai reiese ca 171 de salariati au avut concedii medicale, iar costul mediu pe salariat este de 3.314 lei.
Toate acestea vor face obiectul negocierii Contractului Colectiv de Munca pentru anul 2012. (Petru DONE)
Lasă un răspuns