Avocatii societatii Rafo Onesti au depus, la Tribunalul din Brasov, o intimpinare prin care vin cu noi dovezi care atesta faptul ca datoriile acesteia catre Rafinaria Darmanesti nu exista sau, daca exista, nu sint in valoare de aproximativ 8 milioane de euro, cum s-a pretins. Intimpinarea a fost depusa la termenul din luna ianuarie in procesul in care se judeca dosarul Rafo dupa declararea sa in Programul de reorganizare. Fata de aceasta intampinare si contestatiile inca aflate pe rol, judecatorul sindic a stabilit un nou termen pentru 19 martie. La termenul din ianuarie, Tribunalul a mai respins inca patru cereri ale creditorilor.
Practic, din zecile de volume, contestatii si mii de pagini din dosarele cu privire la planul de reorganizare, pe 19 martie judecatorul sindic va mai judeca doar intampinarea cu privire la relatia dintre rafinariile Rafo si Darmanesti, urmind ca dosarul sa ramina fara alte cauze de judecat si, practic, ar urma inchiderea dosarului Rafo, cu emiterea unei hotariri favorabile societatii. „Sigur – a opinat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, care a fost prezent in sala la termenul din ianuarie -, contestatarii nemultumiti de hotaririle judecatorului sindic vor ataca hotaririle in continuare si este posibil ca, inainte de pronuntarea finala, judecatorul sindic sa astepte si hotaririle care vor veni de la alte instante”.
Coua cereri ale creditorilor, in pronuntare
La termenul din ianuarie, judecatorul sindic a hotarit, cu privire la contestatiile aflate pe rol, ca Declaratia de creanta cu privire la societatea Novadin, care solicita inscrierea la masa credala, este anulata. De asemenea, s-a hotarit ca Cererea de faliment initiata de una dintre firmele din grupul Tender, care a fost inscrisa la masa credala la capitolul „creditor garantat” nu poate solicita falimentul. Judecatorul sindic a ramas in pronuntare cu privire la aceasta solicitare. Cererea formulata de firma Glencore, prin care se solicita achitarea de catre Rafo a valorii pentru cantitatea de 6.000 de tone de motorina, rezultata in urma contractului de procesare titei incheiat intre Rafo si Expanet in perioada iunie 2005 – octombrie 2006 a ramas in pronuntare definitiva pe 5 februarie.
In conformitate cu prevederile contractului, Rafo a incasat lunar taxa de procesare, avind obligativitatea contractuala de a dirija cantitativ si calitativ produsele rezultate la solicitarea firmei Expanet. La fel, solicitarea grupului Bivolaru (7 persoane), care prin doua cereri pe aceeasi speta solicita, pentru unele realizari tehnice aplicate in rafinarie pina in 1990 suma de 180 de miliarde de lei vechi, a ramas, pentru prima contestatie in pronuntare pe 5 februarie, iar pentru a doua contestatie pe 19 martie.
Cel mai complicat proces
Rafo a intrat in Programul de reorganizare dupa ce Tribunalul Baca a hotarit aceasta, pe 8 decembrie 2004. „Din motive diverse – spune Ion Marian -, dosarul Rafo a fost stramutat la Tribunalul Brasov, care a judecat si judeca prin judecatorul sindic acest program. Dosarul a devenit, in timp, cel mai greu si complex dosar aflat pe rol in Romania, iar datorita judecatorului sindic, un om impartial si de o corectitudine de invidiat, si cu sprijinul administratorului judiciar, al administratorului special si al firmei Petrochimical Holding din Austria, s-a reusit sa se instrumenteze acest dosar aducindu-l, la termenul din ianuarie, la un pas de finalizare si aproape sigur in favoarea Rafo. In acea sedinta, judecatorul sindic a si afirmat: «Cauza din dosarul Rafo a mers perfect pina la acest termen»”.
eu a zis
vrajeala…..ati adus acea rafinarie in faliment…sunt oameni care vor muri nu v,ati gandit la asta v,ati gandit numai la voi sa aveti conturi pline…..oriqm sunteti blestemati sa nu va mirati de ce da boala in voi s,au de ce murit 😉