Actionarii societatii Rafo Onesti au aprobat, de principiu, vinzarea firmei Tour Scandinavia, care detine hotelul Club Scandinavia din Mamaia. Astfel, pahetul de 99,26% din capitalul social al firmei Tour Scandinavia poate fi scos la vinzare de societatea Rafo, cea care administreaza hotelul de cinci stele Club Scandinavia din statiunea Mamaia. Intentia de vinzare a fost exprimata in anuntul facut de societate la Bursa de Valori Bucuresti, piata de capital pe care are actiuni cotate.
Rafo detine participatii la mai multe firme din domeniul turismului, care administreaza active hoteliere in zona Moldovei sau in statiunile de pe litoralul Marii Negre. Tour Scandinavia a inregistrat, in 2006, o cifra de afaceri de circa 280.000 de lei. Hotelul Club Scandinavia, situat pe malul Siutghiol, are 28 de camere si apartamente, un restaurant, un club de noapte si o sala de conferinte, dar anul trecut a stat mai mult inchis. In anul 2005, odata cu preluarea pachetului majoritar de actiuni la Rafo de Balkan Petroleum (BkP)BkP, Consiliul Concurentei a analizat concentratia economica realizata astfel, inclusiv pe piata hoteliera, unde rafinaria mai detinea Hotelul Sport din Onesti (vindut ulterior), concurentul Hotelului Trotus, dar prin Tour Scandinavia concura si hotelurile Rex, palm Beach si Mamaia. Astfel, concentrarea economica de care era vorba a fost aprobata.
Rafo revine la penalitatile asupra BkP Trading
Actionarii Rafo au mai aprobat si anularea unei decizii luate in vara anului trecut, prin care compania a renuntat la penalitati facturate in perioada septembrie – decembrie 2005, in valoare de 14,5 milioane de lei, catre Balkan Petroleum Trading Impex, fosta companie VGB Impex.
În luna noiembrie 2007, actionarii Rafo au aprobat o majorare de capital de 1,58 de miliarde de lei, la 2,01 miliarde de lei (570 de milioane de euro), prin conversia unor creante în actiuni, operatiune în urma careia statul a iesit din actionariatul companiei. În urma operatiunii, Petrochemical Holding detine 31,67% din capitalul Rafo, Calder A – 35,98%, Balkan Petroleum – 20,98%, Raglam Overseas – 7,5%, Tender – 0,69%, Prospectiuni – 2,27% si Atlas Gip 0,47%.
Rafo Onesti a înregistrat, anul trecut, pierderi de 182,8 milioane de lei (54,7 millioane de euro), de cinci ori mai mari fata de 2006, la afaceri în scadere cu aproximativ 21%, de la 719 milioane de lei la 575 de milioane de lei, ca urmare a nefunctionarii rafinariei în primele sapte luni din 2007. Activitatea rafinariei Rafo a fost oprita în luna februarie 2008 pentru derularea investitiilor de modernizare a instalatiilor evaluate la 350 de milioane de euro, care vor fi realizate pina în anul 2010.
Lasă un răspuns