• de patru zile, apa care curge la robinelete băcăuanilor este imposibil de utilizat • RAGC spune că apa este neagră din cauza unei avarii și a vechimii conductelor • după toate probabilitățile, apa va mai fi neagră încă două zile
De la începutul acestei săptămîni, apa care curge la robinetele băcăuanilor de la rețeaua publică de alimentare este neagră. Fie că este zi sau noapte, în absolut toate colțurile orașului, apa furnizată de Regia Autonomă de Gospodărire Comunală este imposibil de utilizat. Dacă pînă în urmă cu puțin timp aceste incidente erau izolate și apăreau în cartiere unde de obicei se înlocuiau conducte, de această dată calitatea apei a fost necorespuzătoare în tot municipiul. Spre deosebire de alte incidente similare, în care reprezentanții RAGC negau cu vegemență faptul că apa este neagră, de data aceasta conducerea firmei și-a recunoscut vina și este dispusă să-și asume și pierderile.
Potrivit managerului RAGC, Adrian Craiovan, motivul pentru care apa este neagră are drept cauză mai multe avarii survenite la începutul acestei săptămîni la rețelele de alimentare și la conducte din oraș. „Luni am avut o defecțiune la o conductă din zona străzii Bicaz, iar în noaptea de luni spre marți s-a defectat din nou conducta de la Valea Uzului. Deoarece alimentarea cu apă dinspre stația de pompare de la Cărăboaia a fost sistată, am suplinit necesarul cu apă pompată din rezervoarele de la Gherăiești. Pentru că sistemul de alimentare al Bacăului este de formă inelară, apa a curs pe conducte, în unele zone, în sens invers față de sensul normal de curgere. Depunerile de pe conducte au fost angrentate, iar în urma turbidității au apărut acele suspensii care fac apa neagră, motiv pentru care apa a fost neagră în tot orașul”, a explicat Adrian Craiovan, directorul RAGC, motivul pentru care apa de la robinetele băcăuanilor este de patru zile de culoarea băuturilor răcoritoare americane și nicidecum potabilă.
Potrivit șefului de la RAGC, singura șansă ca aceste incidente să fie evitate ar fi ca rețeaua subterană de conducte a orașului, care măsoară peste 250 de kilometri, să fie integral schimbată. „Cu banii de la BERD și de la Consiliul Local Bacău am reușit să înlocuim doar 80 km de conducte. În condițiile în care o parte dintre țevi au și 60 de ani vechime, depunerile ajung și pînă la trei centimetri grosime, iar la schimbarea sensului normal de curgere a apei apare fenomentul de turbulență. Este un fenomen pe care nu avem cum să-l controlăm și care ne crează foarte multe necazuri”, a continuat Adrian Craiovan.
La avaria de la aducțiunea Uz încă se mai lucrează
Dacă în zona municipiul Bacău instalatorii au remediat defecțiunile apărute, la avaria survenită la conducta care aduce apa de la Valea Uzului, în zona Stejarul, încă se mai lucrează. Din acest motiv, programul de furnizare a fost micșorat, iar apa va continua să fie neagră cel puțin încă două zile. „Sperăm ca sîmbătă dimineață, cel mai tîrziu, apa să revină la calitatea normală și să nu mai fie neagră”, spune Craiovan.
Disconfortul creat băcăuanilor este evident și nu poate fi contracarat de nici un argument, oricît de solid ar părea. Timp de patru zile, ca să poată bea apă sau să prepare mîncare, băcăuanii au fost nevoiți să apeleze la pompele de pe lîngă blocuri sau să achiziționeze de la buticurile din cartier apă îmbuteliată. Gospodinele care au pus rufe la spălat, fără a verifica în prealabil apa, au avut mult de muncit pentru a le albi, dacă acest lucru mai este posibil. Și cei care au filtre în apartament vor trebui să investrescă cîteva sute de mii de lei pentru a schimba dispozitivele care oricum nu au mai făcut față suspensiilor.
Marea problemă este că și apa care a curs zilele acestea costă, iar prețul este la fel ca și al celei corespunzătoare calitativ. Ca și în urmă cu cîteva luni, cînd s-a petrecut un incident similar, conducerea RAGC a anunțat că nu va factura cantitățile de apă care nu au putut fi utilizate. „Am promis că nu vom factura apa care a fost neagră și așa vom face. Nu putem să nu facturăm la nimeni, pentru că apa nu a fost neagră 24 de ore din 24. Au fost zone și zile în care apa a fost potabilă, deci trebuie facturată. În funcție de sesizările asociațiilor sau beneficiarilor cu care noi avem contract, după verificări prealabile ale dispecerilor noștri, vom calcula consumul mediu orar pe un bloc sau o scară și pentru intervalul în care apa a fost neagră contravaloarea va fi scăzută din factură”, a explicat Adrian Craiovan procedura prin care băcăuanii nu vor plăti apa neagră. Cum însă cei mai mulți băcăuani nu au contract direct cu firma, ci cu asociațiile, administratorii sînt cei care trebuie să sesizeze dispecerii RAGC și să facă demersuri pentru ca apa neagră să nu fie plătită de băcăuani. Procedura este foarte greoaie, iar locatarii din asociațiile ai căror administratori nu au sesizat zilele trecute dispecerii RAGC vor plăti tot 10.500 fiecare metru cub de apă consumat în aceste zile, în care apa a fost de culoarea coca cola.
Amendă sanitară blîndă pentru RAGC
Laboratorul de Igienă Comunală din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), cel care zilnic recoltează probe de apă din cinci – șase puncte ale orașului, a efectuat analize chimice și bacteriologice în toate zilele în care la robinetele băcăuanilor a curs apă neagră sau galbenă. Rezultatele acestor analize au fost necorespunzătoare din punct de vedere chimic. „Apa prezintă particule în suspensie și sedimente, ceea ce o face necorespunzătoare. Bacteriologic, apa este bună, pentru că are clor în cantitatea recomandată, iar din stația de captare a RAGC a pornit toate zilele acestea conform stasurilor. Problema a intervenit pe traseu. Din cauza unei defecțiuni apărute s-a schimbat sensul de transport al apei în conductele circulare, motiv pentru care au fost antrenate depuneri pe coloane. Apa neagră a creat doar disconfort populației, pentru că oricum nimeni nu ar fi băut această apă. Lăsată însă se decanteze, apa nu prezenta nici un pericol pentru populație”, ne-a declarat Constantin Mazilu, asistent la laboratorul de Igienă Comunală.
Inspectorii sanitari au aplicat firmei care furnizează apa potabilă în Bacău o amendă de numai 10 milioane de lei. „Aceasta este valoarea maximă a amenzii pe care o putem aplica pentru aspect necorespunzător al apei și neanunțarea populației despre avaria care a antrenat depunerile de pe coloană”, ne-a declarat Valeriu Nedelescu, asistent la Inspecția Sanitară de Stat din DSP. Cu alte cuvinte, RAGC a scăpat ușor de faptul că, timp de patru zile, apa de la robinetele băcăuanilor nu a fost bună decît pentru bazinele closetelor.
Efectele apei pline de sedimente nu se vor întrerupe odată cu limpezirea ei din rețeaua publică. La Spitalul Județean, de exemplu, pentru a înlătura toate sedimentele depuse zilele acestea în cazanele de stocare, va fi nevoie de oprirea apei în unitatea medicală, timp de o zi. „Negreala de săptămîna asta care a curs la robinete nu a ajuns în spital pentru că noi nu distribuim apa direct către secții. După ce este stocată în cazane, unde mai apucă se se decanteze, mai trece prin niște filtre. Sînt convins că acestea s-au colmatat acum cu mizeria din apă și va trebui să le curățăm în scurt timp. Asta presupune cheltuieli și sistarea apei în spital o zi întreagă. Sursa proprie de apă pe care o avem nu acoperă decît 30% din necesarul spitalului”, ne-a declarat Lucian Ilie, inginerul șef al Spitalului Județean. Mai mult, spitalul este obligat să plătească și penalități pentru reziduurile pe care le deversează la canalizare, dar atunci cînd nu are apă conform cu stasurile, nu primește de la RAGC un buletin de analiză sau o atenționare. (Costinela BREAHNĂ, Cezara DUȚĂ)
pe raster:
Apa neagră a creat probleme fabricilor de carne, pîine și lapte
Apa neagră care a curs cîteva zile la robinete i-a încurcat și pe agenții economici din industria alimentară. Indiferent dacă aceștia prelucerază carne, lapte sau fac pîine, lichidul maroniu de la robinet le-a dat bătăi de cap. „Oamenii noștri nu ni s-au plîns, dar cu siguranță au avut probleme, mai ales la abator. Cît despre fermele din oraș, se spune că animalele nu mor din atît, dar nici bine nu le este”, ne-a declarat Grigore Horoi, vicepreședintele Agricolei Internațional Bacău. La Pambac, sistemul de aprovizionare cu apă trece prin tot felul de filtre. „Noi avem sisteme de control și de filtrare complexe, chiar și cînd apa este curată. Nu se pune problema ca acel lichid maroniu să ajungă în pîine. Dar filtrele respective trebuie înlocuite cînd apa este puternic impurificată. Adică alți bani cheltuiți”, a spus președintele Pambac, Răducan Ion. Patroana societății Almera Internațional, Cristina Lungulescu, a spus scurt: „Apa este extrem de murdară, iar eu sînt firmă alimentară. Evident că asta îmi crează neplăceri”. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns