• cinci echipe de control de la Inspectoratul de Muncă au intrat pe neanunțate în standuri, dornici să vadă cîți muncitori la negru lucrează aici • ca la un semn, comercianții au dat bir cu fugiții, unii fără să mai închidă standurile • 11 persoane au recunoscut că muncesc fără contract, altele sînt bănuite că lucrează la negru • patronii au fost chemați la sediul ITM și riscă amenzi de zeci de milioane de lei
Vînzătorii din Complexul Comercial Bistrița, situat la marginea orașului Bacău, au fost ținta unor verificări fulger efectuate de inspectorii de muncă. Controlul s-a derulat ieri, zi în care au fost „călcați” și patronii care au magazine sau standuri în zona Narcisa. „Acțiunea a avut ca principale scopuri depistarea cazurilor de muncă fără forme legale și modul în care patronii s-au conformat noilor prevederi din domeniul muncii. Am vrut să vedem și condițiile de muncă asigurate de patroni”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău.
La acțiune au participat cinci echipaje formate fiecare din trei inspectori, atît de pe relații de muncă, cît și securitate și sănătate. Inspectorii au descins la standuri la primele ore ale dimineții. Imediat ce aceștia au început să împartă foi pentru declarații și să solicite actele la control, printre comercianți s-a instalat panica. Vînzătoarele prinse în standuri au început să se vaite. Altele, la care inspectorii au ajuns mai greu, au părăsit în mare grabă chioșcurile și s-au transformat în cliente. „Cumpărătoarele” au avut grijă însă să stea la cîțiva metri depărtare de magazine pentru ca nu cumva vreun binevoitor să plece cu marfa neachitată.
O parte dintre clienți au rupt-o și ei la sănătoasa neștiind care este scopul verificărilor. Vînzătoarele mai tinere și mai noi în branșă chiar s-au arătat impresionate de control și au început să se plîngă de toate problemele pe care le au la serviciu. „Nu iau bani în plus pentru că muncesc sîmbăta sau duminica. Uneori muncesc și mai mult de opt ore. N-am însă ce să fac. Dacă aș sta acasă, ce aș realiza?”, le-au spus inspectorilor cîteva vînzătoare, neștiind că declarațiile lor ar putea aduce amendarea patronilor.
Însă cele cu vechime în muncă au încercat fel de fel de subterfugii pentru a scăpa de control. Ele au invocat fie că nu au actele la stand, ba că înlocuiesc pentru cinci minute pe cineva plecat la toaletă, ba ca stau în locul fiicelor lor. Telefoanele mobile au fost și ele folosite la maxim. Unele salariate s-au atenționat că vine controlul, altele sunau patronii, să întrebe ce să facă.
Inspectorii de muncă au verificat ieri peste o sută de unități. „Din totalul celor 107 societăți verificate, atît în Complexul Bistrița cît și în zona Narcisa, au fost găsite posibile cazuri de muncă la negru la 11 firme. Persoanele în cauză au fost chemate vineri și la începutul săptămînii viitoare la sediul nostru pentru a face dovada că nu încalcă legislația muncii”, a precizat Dan Buftea. La cele 11 firme au fost depistați tot atîția muncitori care au declarat deschis că patronii nu le-a încheiat contractul de muncă. Dacă vor fi găsiți vinovați, patronii în cauză riscă amenzi de 20 de milioane de lei fiecare. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns