Pentru cineva cit de cit atent la evolutia pietei valutare este foarte simplu sa observe ca se intimpla lucruri ciudate in acest domeniu. Este pentru prima oara in ultimii sapte – opt ani cind in timpul unor mari sarbatori crestine leul pierde din vigoare. De obicei, banii celor care lucrau in strainatate intrau masiv in tara si creau, pentru o scurta perioada, supraoferta de euro. Astfel, moneda europeana se ieftinea si aveam senzatia ca „economia duduie!”… De astadata lucrurile se intimpla taman pe dos: in doua zile, leul a pierdut tot ce a cistigat in vreo patru saptamini. De ce oare? Cursul evolueaza de parca rudele din Romania le-ar trimite „capsunarilor” niscaiva gologani pentru cheltuielile de sarbatori…
Un prim raspuns ar fi ca o duc foarte greu si cei plecati prin Spania, Franta, Ialia sau Anglia. Sa nu ne grabim, insa, cu concluziile! Oricit de rau ar fi pe-acolo, cu siguranta ca este mult mai bine decit aici… Probabil ca romanii ajunsi prin toate colturile lumii s-au saturat de naveta, si-au luat familiile din tara si au renuntat la gindul de-a mai reveni pe plaiurile mioritice. Stiu destule familii care au optat definitiv pentru emigrare. Criza economica si circul politic din Romania au contribuit in mod esential in luarea unei asemenea decizii.
O explicatie mai putin vizibila ar fi ceea ce se intimpla prin bancile cu patronat strain. Conform unor intelegeri (fara valoare juridica), aceste institutii ar trebui sa retina in Romania (pentru creditare) sumele eliberate de BNR in baza imprumutului de la FMI. Asa vor face! Numai ca, pina vor primi banii de la Banca Nationala, unele banci cu capital strain incep sa-si plateasca datoriile catre bancile-mama. De aici apare si foamea excesiva de euro care se constata in ultimele zile.
Sume imense de lei sint transformate in valuta. Avem de-a face cu cifre care nu pot fi sustinute doar de cele citeva bancnote schimbate de cetateni pentru nevoile curente. Probabil ca unele banci isi „curata” conturile inainte ca prima transa a imprumutului de la FMI sa intre in seifurile BNR. Astfel, cele citeva miliarde de euro ce vor fi distribuite prin returnarea rezervelor obligatorii depuse la BNR vor completa gaurile create acum si vor ramine in Romania. Fara efecte economice, insa!
Daca astea sint explicatiile pentru „jigarirea” brusca a leului, atunci inseamna ca avem mari probleme la nivelul guvernarii acestei tari. Astfel, toate previziunile institutiilor financiare internationale referitoare la Romania vor deveni realitate. O simpla analiza tehnica a evolutiei euro-leu pe ultimii doi ani arata ca in acest moment se formeaza un nou trend. Cea mai probabila tendinta arata ca pina la finalul lui iulie un euro va ajunge la 4,45 – 4,55 lei. Ce inseamna asta? Intrebati-i pe cei care au credite in valuta sau pe cei care achita facturile la combustibili si utilitati… Vom avea o Romanie rastignita pe altarul proastei guvernari si al intereselor straine…
Lasă un răspuns