Fondul băcăuan de investiţii Evergent Investments a solicitat completarea ordinii de zi a adunării generale ordinare a acţionarilor Aerostar Bacău din 24 aprilie cu mai multe puncte care includ strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung, transferul la categoria Premium a Bursei de Valori Bucureşti şi măsuri de guvernanţă corporativă. Strategia face parte din războiul de 200 de milioane de lei dintre fosta SIF Moldova și Aerostar.
Evergent deţine un pachet de 23 de milioane de acţiuni Aerostar, adică o participaţie de 15,1% din capitalul social al furnizorului de aerostructuri, componente, ansambluri şi sisteme hidraulice pentru programe globale de fabricaţie.
Mai jos, lista integrală a punctelor introduse pe ordinea de zi din AGOA:
„1. Prezentarea Programului de activitate pentru anul 2025, conform prevederilor Actului Constitutiv şi ale Legii nr. 31/1990 privind societăţile, în corelare cu Bugetul de venituri şi cheltuieli, care să includă cel puţin următoarele:
➢ Obiective specifice, măsurabile, realizabile, relevante şi încadrate în timp (SMART) pentru fiecare linie de activitate.
➢ Bugete alocate şi termene clare de realizare pentru fiecare proiect major.
➢ Responsabilităţi clar definite pentru fiecare linie de activitate.
- Prezentarea, discutarea si aprobarea unei Strategii de afaceri si de dezvoltare pe termen mediu si lung a Aerostar SA, care sa cuprindă şi sa detalieze cel puţin următoarele:
➢ Obiective concrete de dezvoltare pentru fiecare linie de activitate a societăţii: Fabricare produse aeronautice civile, Mentenanţă avioane comerciale, Sisteme de apărare, Fabricare de produse aeronautice militare, Mentenanţa echipamente militare si alte produse şi servicii.
➢ Detalierea contribuţiei fiecărei linii de activitate, pe segmentele civil şi militar, la cifra de afaceri.
➢ Proiecţii financiare bazate pe analize cost/beneficiu pentru proiectele majore pentru fiecare linie de activitate menţionata mai sus (IRR, NPV, buget alocat, program fizic), astfel încât sa fie asigurata prioritizarea investiţiilor in funcţie de profitabilitate (marja ridicata) si impact strategic in creşterea acelor linii de activitate.
- Aprobarea transferului Aerostar SA la Categoria Premium a BVB.
- Aprobarea unei Strategii de dezvoltare bursieră şi de consolidare a guvernanţei corporative, prin implementarea unor măsuri orientate către transparenţă, accesibilitate şi creşterea atractivităţii pentru investitori, care va cuprinde cel puţin următoarele:
➢ Stabilirea unui cadru clar de comunicare şi raportare, care să ofere investitorilor informaţii complete şi coerente privind structura de conducere, strategiile de dezvoltare şi politicile de guvernanţă corporativă. Exemple de documente incluse: Politica de distribuire a dividendelor, Strategii de comunicare cu toate părţile interesate ale companiei.
➢ Publicarea rezultatelor financiare într-un format modern, digitalizat şi uşor de accesat, pentru a asigura o informare eficientă şi rapidă a investitorilor.
➢ Implementarea unei platforme dedicate pe website-ul companiei, destinată exclusiv comunicării cu investitorii, cu informaţii structurate, relevante şi actualizate periodic. ➢ Introducerea unui indicator de performanţă (KPI) specific pentru conducere, care să evalueze progresul în îmbunătăţirea lichidităţii acţiunilor şi atragerea de noi investitori.”
Recent, Aerostar a respins cererea Evergent de retragere din acţionariat, după ce fondul a invocat modificarea obiectului de activitate al companiei din „fabricarea de aeronave şi nave spaţiale” în „fabricarea de aeronave şi nave spaţiale civile”.
Evergent a solicitat cumpărarea integrală pachetului de acţiuni evaluat la peste 200 de milioane de lei, dar Aerostar a respins cererea, menţionând că activitatea militară nu a fost eliminată.
Acţiunile Aerostar au scăzut cu 9% în ultimul an, la o capitalizare de 1,3 miliarde de lei. Cel mai mare acţionar este IAROM SA Bucureşti, cu 71,5% din capital. (zf.ro)
O cultură în care aroganța, orgoliul umflat și frica fac regulile.