Cu începere din această lună, toate pacientele internate în secțiile Spitalului Județean vor fi testate gratuit în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin. Bolnavele internate, indiferent de diagnosticul pentru care sînt tratate, vor beneficia de această analiză cu o singură condiție: să se încadreze în limita de vîrstă 17-65 de ani. Organizarea unei astfel de acțiuni urmărește depistarea la timp a cancerului genital la femei, în condițiile în care, după 1989, controlul ginecologic anual nu mai este obligatoriu, iar cazurile care ajung să fie operate în Maternitate și tratate apoi în secția de Oncologie sînt din ce în ce mai grave. Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin în rîndul băcăuancelor internate este finanțat din sumele repartizate județului nostru pentru programul de oncologie.
„Reactivii folosiți și toate materialele sanitare sînt cumpărate din banii programului de oncologie, unde intră nu numai tratarea bolnavilor cu afecțiuni oncologice, ci și diagnosticarea precoce a acestora. Din acești bani nu putem face analize gratuite decît bolnavelor deja internate în spital, indiferent de afecțiunile care și le tratează pe timpul spitalizării”, ne-a declarat dr. Mihaela Spiridon, șeful secției Oncologie din Spitalul Județean. Cu toate că dreptul de a beneficia de o astfel de diagnosticare precoce a cancerului îl au toate femeile plătitoare ale asigurărilor de sănătate, cele care nu sînt internate mai au de așteptat. „Spitalul nu poate face și pentru ele analize gratuite de depistare a cancerului de col uterin din două motive: laboratorul spitalului nu mai efectuează analize pentru ambulator și nici nu există finanțare pentru acest sector. Pentru femeile din ambulator, banii trebuie să fie dați de Ministerul Sănătății”, a adăugat dr. Spiridon.
Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP), recunoaște că, momentan, nu există nici un ban pentru depistarea precoce a cancerului în rîndul femeilor care lucrează în instituțiile băcăuane. „Bacăul nu a fost prins inițial printre județele cărora li s-au repartizat bani de la minister pentru programul de depistare a cancerului de col uterin. Am solicitat ministerului o finanțare dintr-un alt program, de asistență socială a familiei, dar nu s-a acceptat propunerea noastră. Așteptăm încă să primim bani, pentru că, în lipsa fondurilor, nu se poate demara acțiunea și în ambulatoriu”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns