• cele două instituții au intrat în conflict din cauza unei adrese primite de CJAS Bacău de la Colegiul Național al Medicilor, prin care se solicită scoaterea din activitate a medicilor pensionari • CJAS a dezaprobat adresa Colegiului pe motiv că cererea ar duce la destabilizarea vieții medicale
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău și Colegiul Național al Medicilor au intrat într-un viu conflict de interese. La baza acestor divergența stau medicii pensionari din județul nostru care încă mai lucrează în unități medicale. Pe 14 iunie, CJAS a primit de la București, din partea Colegiului, o adresă prin care era informată că menținerea în activitate a medicilor pensionari este ilegală. Ca urmare, și contractul de finanțare dintre CJAS Bacău și acești medici ar fi trebui să înceteze. În adresă se arată că „menținerea în activitate după vîrsta pensionării, în condițiile articolului 9 din Legea 74/1995 (articol ce stabilește vîrsta la care un medic poate ieși la pensie, n.r.), își încetează valabilitatea, începînd cu data de 1 iulie 2004”. Medicii pensionari mai activează în județul nostru în spitale sau policlinici, unde de altfel există un deficit de cadre medicale specializate. Sub incidența adresei colegiului Național al Medicilor ar intra aproximativ 50 de medici care au trecut de vîrsta pensionării și care, în conformitate cu părerea Colegiului, ar trebui să se retragă definitiv din activitatea medicală. „Vă revine întreaga răspundere pentru menținerea în activitate peste limita prevăzută de lege, atît sub aspectul încurajării practicării ilicite a medicinei cît și privitor la posibilele erori profesionale”, se mai arată în adresa colegiului Național al Medicilor.
În fața acestei adrese, Casa de Sănătate Bacău a decis să nu susțină cererile de la București. „Prin această adresă se încercă să se destabilizeze întreaga viață medicală din România, în special în zonele defavorizate din punct de vedere al acoperirii cu medici. Poziția CJAS Bacău este de a respecta legislația în vigoare și interesele asiguraților, corelate cu interesele furnizorilor de servicii medicale. Există o comisie națională și comisii județene de acreditare, care lucrează după o legislație promovată de curînd și care pune la masa dialogului patru instituții: Colegiul Medicilor, Ordinul Asistenților, Direcția de Sănătate Publică și CJAS. Acest cadru trebuie să judece nevoia de servicii medicale din județ, nu să fie judecate din birourile de la București. Ei judecă unilateral nevoia de asistență medicală din provincie”, ne-a declarat medicul Florentina Buzdugan, purtător de cuvînt la CJAS Bacău.
Răspunsul instituției băcăuane a fost transmis la București. Casa de Sănătate Bacău este decisă să continue relațiile contractuale cu medicii aflați în această situație, mai ales dacă se va dovedi că este absolută nevoie de ei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns