• Episcopul Eftimie l-a înfruntat pe Arhiereul Vicar Ioachim Băcăuanul fiindcă cel din urmă a îndrăznit să repună în funcție un consilier pe care Eftimie l-a schimbat • cel mai vîrstnic membru al Sfîntului Sinod îi arată lui Ioachim Băcăuanul, în termeni foarte duri, unde-i este locul • Episcopul Eftimie admite că PSD a folosit într-un mod rușinos biserica în alegerile locale • suprema sancțiune pentru social-democrați, Episcopul Romanului îi îndeamnă pe români să-i voteze, la toamnă, doar pe cei care nu sînt corupți
Episcopia Romanului a fost zguduită, în ultimele zile, de un scandal de proporții. Episcopul Eftimie, ierarhul titular de la Roman, unul din cei mai vechi membrii ai Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, l-a înfruntat pe Arhiereul Vicar Ioachim Băcăuanul pentru o problemă ce ține de schimbarea, și apoi repunerea în funcție a unui consilier bisericesc. Conflictul devine cu atît mai important, dacă ținem seama că este prima dispută dintre două înalte fețe bisericești care a răzbătut dincolo de ușile închise ale lumii bisericești.
Episcopul Eftimie, care păstorește de peste 20 de ani Episcopia Romanului, a luat această atitudine dură după ce el a dispus ca un consilier bisericesc să fie schimbat din funcție, iar Ioachim Băcăuanul l-a repus în funcție. Acesta a fost momentul în care a izbucnit furtuna. Cel puțin așa reiese din comunicatul semnat de Episcopului Eftimie. „Deciziile de demitere a preotului Adăscăliței Petru din funcția de consilier administrativ al Episcopiei, numirea preotului Mitru Viorel în funcția de consilier administrativ și a preotului Gorbănescu Eugen ca Inspector Eparhial au fost emise de Episcop, sînt legale și rămîn definitive, iar cei care vehiculează ilegalitatea dovedesc necunoașterea totală a dreptului canonic și a legislației. Ele au fost emise în conformitate cu art. 90 și 105 din Regulamentul de organizare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), potrivit cărora dreptul de a numi și demite consilierii Eparhiali aparține în exclusivitate Episcopului. În conformitate cu art. 104, Arhiereul exercită atribuțiile pe care i le trasează Episcopul și, de aceea, deciziile din 25.08.2004, semnate de Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, sînt nule de drept și emiterea lor cade sub incidența art. 240 Cod Penal. Pentru o mai bună edificare a opiniei publice, precizăm că nici în situația cînd scaunul Episcopal rămîne vacant, Arhiereul Vicar tot nu are dreptul de a emite decizii, acest drept revenind Mitropolitului pînă la numirea noului titular. Iată, deci, că Arhiereul Vicar nu este egal cu Episcopul, cum nici Institutul Sainte-Sierge nu este egal cu Universitatea Sorbona”, stă scris în comunicatul ajuns la redacția noastră.
Acesta conține și alte afirmații din care se vede clar că Episcopul Eftimie încearcă să-i arate mai tînărului său „frate” cine conduce această instituție. Se vorbește în termeni clar de minciună și de o încercare de a distorsiona adevărul. „În ziua de 25.08.2004, Arhiereul Ioachim Băcăuanul a fost primit la Cabinetul Episcopal în două rînduri, și de aceea ne consternează declarația Sa neadevărată, că i-ar fi spus Maica Mihaela că nu pot fi deranjat.
Autoritatea absolută în Eparhie o are Episcopul, care dă atribuții fiecărui Consilier, inclusiv Arhiereului, dar nu înseamnă că le transferă din prerogativele puterii sale care sînt prevăzute în lege, și acolo unde legea precizează, nu se poate interpreta. De aceea, el nu poate da nici o aprobare, orice semnătură pe un document al Episcopiei, după aprobarea mea, o face cu specificația «Din încredințarea Prea Sfințitului Episcop», pe care eu o pot accepta, modifica sau anula, în cazul în care consider de cuviință că lezează interesul instituției sau încalcă legalitatea.
Eftimie recunoaște că PSD a subjugat și fețele bisericești
Substratul acestui scandal pare a fi însă mult mai amplu. Furtuna iscată de Episcopul Eftimie lovește și în politică. Este readusă în discuție imixtiunea politicului în treburile bisericii. „Rămîne detestabilă ralierea simfonică a membrilor marcanți ai PSD Vasile Mocanu, Culiță Tărîță și Samson Stelian la această josnică manevră, și mă întreb să fie oare răsplată pentru compania ce le-a ținut-o Arhiereul în campania electorală a unora care doar de fațadă își spun social-democrați?”, se mai spune în comunicatul de presă semnat de Episcopul Eftimie Luca.
Finalul, desprins parcă dintr-un testament, este un îndemn adresat de Prea Sfințitul Eftimie românilor de a vota la toamnă oameni asupra cărora nu planează acuzații de corupție. „Rugăciunile unui Episcop cu peste 70 de ani de slujire se înalță către Dumnezeu cel Atotputernic, ca națiunea Română să poată discerne la alegeri, să voteze oameni asupra cărora nu planează acuzația de corupție și jefuirea țării”, mai stă scris în respectivul document.
Conflictul a fost aplanat, se pare, de Înalt Prea Sfințitul Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care i-a împăcat, în cadrul unei întîlniri la Iași, pe cei doi ierarhi de la Roman. Cel puțin deocamdată. (Iulian MATEI)
Lasă un răspuns