• spațiul în care ființează Galeriile tentează oamenii de afaceri prin chiria mică și amplasarea centrală • Galeriile sînt momentan închise pentru că nu există paznic
Galeriile „Geneza” sînt cel mai important spațiu de cultură din municipiul Moinești . Aici au expus artiști cu renume internațional: Horia Bernea, Mihai Sîrbuleascu, Teodor Rusu și alții. Spațiul, construit special pentru „cultură”, amplasat chiar în centrul urbei, a fost rîvnit și de oameni care n-au niumic de-a face cu acest domeniu. În urma legilor care au conferit acestor spații un statut aparte (adică chirii mici), și a delăsarii unora din cei datori să le apere, s-a declanșat un adevărat „război”, călăuzit parcă de principiul „la ce buni poeți în vreme de război?”. Din fericire, dragostea unora pentru cultură și dorința altora de dreptate au făcut ca, pînă azi, în Galeriile „Geneza” să rămînă expuse tablouri și nu produse chimice sau alte asemenea. Cu toate acestea, pe ușa Galeriilor stă încă lacătul, deoarece nu s-a găsit nimeni care să poată plăti un muzeograf sau un supraveghetor.
De doi ani încoace, Galeriile de artă „Geneza” din centrul orașului Monești au constituit un măr al discordiei între artiști și Consiliul Local Moinești. Situat într-un vad comercial tentant, atît pentru micii, cît și pentru marii întreprinzători, acest spațiu a fost subiectul a numeroase articole apărute în presă și motiv de dispută între autoritățile locale. Din fericire, cel puțin deocamdată, lucrurile par a fi clarificate „Totul a început acum doi ani, cînd Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Bacău, și-a retras din magazin fondul plastic. Motivul au fost vînzările reduse. Drept urmare, a fost concediată și persoana care se ocupa cu treburile comerciale și, implicit, cu supravegherea expoziției, timp de opt ore pe zi. Așa că, neavînd om pe care să-l plătim, a trebuit să închidem galeriile”, ne-a declarat pictorul Ion Văsîi.
Pictorul moineștean a anunțat Consiliul Local. pentru a se putea găsi o soluție în favoarea culturii, mai ales că cei din Bacău aveau în intenție să renunțe la acest spațiu. Auzind aceste „vești ispititoare”, cîteva persoane din autoritatea locală au intenționat să dea o altă utilitate spațiului: cabinet medical, în condițiile în care nimeni n-a fost de acord ca plata unui supraveghetor al galeriilor să fie suportată de Consiliul Local Moinești. „Fără a ceda presiunilor, artiștii moineșteni au făcut memorii la Consiliul Județean Bacău, pentru a primi spațiul în regim de gratuitate. Însă, și la această hotărîre s-a împotrivit Consiliul Local, care n-a fost de acord”, ne-a zis Ion Văsîi. Pînă la urmă, artiștii au avut cîștig de cauză. Spațiul a rămas la UAP și s-a stabilit o chirie modestă, de 450.000 lei trimestrial, bani virați la filiala din Bacău. Restul cheltuielilor sînt suportate de persoane fizice: Pintile Vasile, Franz Gheorghe, Vasile Ailincăi și Ion Văsîi, care, mînă de la mînă, au strîns suma necesară plății. Surprinzătoare această idee a „chetei”, într-un oraș al petrolului cu un singur spațiu de expoziție plastică.
Unul dintre artizanii luptei pentru păstrarea Galeriilor „Geneza”, căci a fost o luptă, este primarul de Moinești, Vasile Ailincăi. „Dacă o mai pierdeam și pe asta, ar fi fost un dezastru”, a afirmat primul om al Moineștiului, care se află și el între cotizatanți de la „Geneza”. „Am reușit să arătăm «binevoitorilor» că se poate face ceva în acest oraș și că ne vom pune pe picioare în plan cultural”, a precizat Vasile Ailincăi, care ne-a asigurat că „majoritatea membrilor Consiliului Local au înțeles că trebuie să mergem pe probleme de interes local și comunitar”. (C. GHERASIM)
Lasă un răspuns