• Banca Romexterra refuză să se conformeze unor solicitări ale AJOFM, instituție care solicită date privind conturile bancare deschise de unii debitori • Romexterra nu răspunde cererii și se prevalează de prevederile legislației privind secretul bancar • conducerea băncii spune că poate furniza date privind conturile clienților numai în cazul existenței unor titluri executorii • AJOFM Bacău va da în judecată Romexterra
Interpretările diferite ale legislației privind recuperarea datoriilor pe care le au firmele la bugetele de stat au iscat un adevărat război între Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și Banca Romexterra, sucursala Bacău. Mărul discordiei între cele două instituții s-a copt în urmă cu mai bine de o lună și jumătate. Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt al Agenției, povestește că AJOFM a solicitat băncii informații despre firmele care au datorii la fondul de șomaj și care au conturi deschise la Romexterra. „Conform Normelor de aplicare a Ordonanței privind recuperarea creanțelor bugetare, la cererea organelor de executare ale Ministerului Finanțelor Publice, băncile sînt obligate să furnizeze în scris informații necesare executării silite a debitorilor, prin poprire, privind existența conturilor deschise ale restanțierilor”, afirmă Boangiu. Potrivit acestuia, de mai bine de o lună și jumătate, Romexterra este singura sucursală bancară care refuză să furnizeze acest gen de informații.
De cealaltă parte, Mihale Constantinescu, directorul Romexterra Bacău, afirmă că nu poate să informeze AJOFM despre conturile niciunei firme, deoarece „am încălca legislația privind secretul bancar”. Constantinescu precizează că Agenția trebuie să trimită, odată cu solicitarea de informații despre conturi, și titlul executoriu. „Dacă ei nu trimit titlurile executorii, cum fac celelelte instituții care colectează bani, nu putem furniza nici o informație”, spune directorul băncii. Constantinescu motivează refuzul și prin prevederile aceleiași ordonanțe de recuperare a creanțelor bugetare, conform căreia stingerea datoriilor se poate face prin decontare bancară, dar numai odată ce băncii îi sînt comunicate somația și titlul executoriu. „Dacă ne-ar trimite și titlurile executorii, ne-am conforma și le-am furniza date despre conturile datornicilor, dar altfel nu putem”, întărește Constantinescu.
În replică, Boangiu susține că „cei de la bancă dau o interpretare eronată ordonanței, ale cărei Norme de aplicare prevăd luarea de măsuri asiguratorii asupra conturilor, înaintea executării. Noi cerem de la bancă doar să ne spună dacă datornicii au conturi acolo, fără a ni se preciza și numărul acestora, și abia apoi luăm măsurile de executare. Peste 630 de firme au datorii la AJOFM. Nu putem emite titluri executorii pe care să le trimitem la fiecare bancă, pentru toți datornicii. Mai întîi ne informăm care dintre aceștia au conturi la bancă și numai pentru firmele în cauză trimitem și titlurile executorii. De ce putem colabora cu toate băncile din Bacău și Romexterra refuză?”, explică Boangiu.
Conducerea Romexterra rămîne însă pe poziție. Directorul Constantinescu spune că, „atît timp cît o societate deținătoare de cont bancar nu este vizată de un titlu executoriu, aceasta beneficiază de secretul bancar”.
Claudiu Boangiu preconizează că, dacă Romexterra Bacău va continua să interpreteze în acest fel legislația, Agenția va considera că banca împiedică strîngerea creanțelor la bugetul asigurărilor sociale și șomaj. „În acest caz, îi mai așteptăm cîteva zile și îi chemăm în instanță”, anunță purtătorul de cuvînt. Datoriile celor peste 630 de firme la fondul de șomaj erau, la sfîrșitul lunii iulie, de peste 100 de miliarde de lei. În primele șapte luni ale anului, AJOFM Bacău a recuperat, prin executări silite, inclusiv popriri de conturi, peste 22 de miliarde de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns