• cei aproape o sută de asistenți nu s-au dus la o instruire la primărie în semn de protest pentru că nu și-au mai primit salariile din luna februarie • primăria spune că a dat cît a putut, iar Consiliul Județean nu dă bani, pentru că are visteria goală
Însoțitorii handicapaților din județul au protestat deseori în ultimele luni din cauză că primăriile nu le-au plătit la timp salariile. Deși unii nu au bani nici de mîncare, continuă să-și facă treaba. Și asta pentru că cei mai mulți însoțitori au grijă de handicapați din familie, așa că nu îi pot lăsa baltă cînd a trecut ziua de leafă și nu și-au încasat banii.
În primăvara acestui an, asistenții personali din Izvoru Berheciului au venit pe jos, preț de vreo 30 de kilometri, pînă la Bacău și au protestat în fața Prefecturii datorită neplății salariilor. Ieri, însă, a venit rîndul îngrijitorilor din Comănești să protesteze față de ignoranța autorităților. Cei 97 de asistenți personali au fost chemați la primăria din localitate la un curs de perfecționare cu un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Handicapați. Asistenții ar fi trebuit să învețe ce atribuții au în îngrijirea celor bolnavi și care sînt prevederile legale în domeniu. Numai că, la ora stabilită, îngrijitorii n-au mai venit. Ei au decis să boicoteze astfel întîlnirea pentru că nu și-au primit salariile. „Pur și simplu n-au venit. Noi i-am chemat pe cei 97 de asistenți, însă întîlnirea n-a mai avut loc”, ne-a declarat Dorinel Miron, primarul din Comănești.
El ne-a explicat că primăria le-a plătit îngrijitorilor handicapaților cîte 40% din salarii, sînt cu plățile la zi, iar că restul banilor trebuiau plătiți de la bugetul Consiliul Județean. Numai că CJ Bacău nu dispune de fondurile necesare pentru a face aceste plăți. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cazul căminelor pentru handicapați, care ar mai avea nevoie de minim 25 de miliarde de lei, iar CJ Bacău le-a alocat doar patru miliarde. Pentru că situația financiară este deosebit de dificilă, conducerea Consiliului Județean a întocmit un proiect de hotărîre prin care vrea să ceară fonduri suplimentare. Și unde mai pui că suma pentru plata salariilor asistenților personali depășește cu mult cele 25 de miliarde de lei.
O situație similară s-a înregistrat anul trecut. Suma totală alocată, în 2001, handicapaților din cămine și celor de acasă a fost de 70 de miliarde de lei, din care 50 de miliarde au fost direcționate la cămine, iar 20 de miliarde însoțitorilor. La această ultimă sumă, Consiliul Județean a trebuit să mai contribuie cu încă 30 de miliarde de lei pentru a rezolva problemele. Olga Hăineală, directorul Direcției Buget-Finanțe din cadrul CJ Bacău, ne-a declarat banii handicapaților in din două surse: de la Guvern, prin Legea bugetului, și de la consiliile locale. „Guvernul alocă banii, iar primăriile trebuie să acorde sumele lipsă, unde este nevoie. Unele primării dau sumele pe care le consideră necesare, și în cele mai multe cazuri e vorba de bani foarte puțini. Dacă și consiliile locale ar aloca mai multe fonduri, nu cred că s-ar mai ajunge în această situație”, este de părere directoarea Hăineală. (Eduard ADAM, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns