Alianța pentru Dezvoltarea Economică a României (ADER) solicită, prin intermediul unui comunicat de presă, respingerea proiectului ordonanței de urgență privind organizarea și funcționarea cooperației inițiat de Ministerul pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (MIMMC). Potrivit ADER, organizarea și funcționarea cooperației trebuie să fie reglementată printr-o lege cadru, în baza căreia să fie elaborate legi speciale fiecărui domeniu cooperatist. ADER arată că actualul proiect de ordonanță susținut de MIMMC „creează un tratament discriminatoriu sectorului cooperatist față de alți agenți economici și nu respectă dreptul de proprietate a unor structuri cooperatiste asupra patrimoniului”. De asemenea, constituirea Fondului de Promovare și Dezvoltare a Mișcării Cooperatiste, instituție publică sub autoritatea MIMMC, reprezintă o imixtiune a unei autorități publice într-un sector privat. „Avînd în vedere potențialul sectorului cooperatist în domeniul producției și serviciilor, cît și capacitatea de a crea un număr însemnat de locuri de muncă, acest sector economico-social trebuie tratat nediscriminatoriu, ca un partener social valabil și egal în fața legii”, apreciaza membrii ADER. Conducerea cooperației băcăuane susține legiferarea separată, pentru cele trei două mari sisteme, meșteșugăresc și de consum. Unele sectoare cooperatiste (de consum, piscicol etc) au deja legi specifice după care funcționează, iar pentru cooperația meșteșugărească există deja un proiect de lege, trecut de Senat și blocat din 1998 la Camera Deputaților.
În România, sistemul cooperatist datează de peste 150 de ani, timp în care aceste bresle asociate au evoluat în pas cu restul societății. principiile cooperatiste stabilite în 1844, în Anglia, au fost recunoscute în toate organizațiile membre, chiar dacă transpunerea lor în diferite reguli de drept a presupus diferențe, în funcție de sistemele legislative naționale.
În prezent, la nivel național, există 1.513 de organizații ale cooperației de consum, care acoperă 2.688 de comune, 13.000 de sate, 230 de orașe și 28 de stațiuni balneo-climaterice, cu un număr de peste 1.350.000 de membri cooperatori asociați. de serviciile acestora beneficiază o populație de aproximativ 11,8 milioane de locuitori din așezările în care funcționează.
Cooperația de consum asigură în prezent locuri de muncă pentru circa 27.000 de oameni. Cooperativele sînt asociate în 41 de federale teritoriale ale cooperativelor de consum, FEDERALCOOP. Federalcoop Bacău este alcătuită din 45 de cooperative asociate, la care sînt angajați circa 3.000 de oameni. Peste 80 la sută din activitatea Federalcoop se desfășoară în mediul rural, unde se află și cea mai mare a spațiilor comerciale.
Cooperația de consum funcționează conform Legii 109/1996.
De asemenea, există 1.041 organizații ale cooperației mesteșugărești din care 292 – cooperative, 228 – societăți cooperative, 238 – societăți cooperative pe acțiuni și 283 – cooperative mici.
Cooperația mesteșugărească asigură locuri de muncă pentru circa 90.000 oameni, din care aproximativ 3.000 de persoane cu diverse grade de invaliditate sau handicap. Organizațiile cooperației mesteșugărești sînt asociate în 40 de asociații teritoriale județene (ATCOM) și două asociații de profil de ramura în municipiul Bucuresti. ATCOM Bacău are 2.000 de cooperatori, la organizație fiind afiliate 19 cooperative, care dețin 314 spații însumînd 78.000 de metri pătrați. Dintre acestea, sînt utilizate direct 221, 22 sînt în conservare, opt au fost vîndute după Revoluție, iar 63 sînt închiriate. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns