Ministrul Silvia Ciornei susține în continuare naționalizarea cooperației
• cooperatorii cred că ministerul de resort nu îi reprezintă • ministrul pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și Cooperație consideră negocierile blocate
Scandalul „Naționalizarea cooperației” a izbucnit din nou la mijlocul acestei săptămîni, deși se părea că sosise vremea negocierilor. Fitilul l-a aprins Silvia Ciornei, ministrul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (MIMMC), care a declarat Comisiei economice a Camerei Deputaților, că va finaliza la mijlocul acestei luni ordonanța privind funcționarea cooperației, prin care va fi introdusă și posibilitatea de anchetare a eventualelor nereguli din domeniu. Conform Silviei Ciornei, anchetele ar urma să fie făcute de un Consiliu Național al Cooperației (CNC), fiind necesare „din cauza abuzurilor produse în unele societăți cooperatiste în ultimii zece ani. De asemenea, ministrul MIMMC consideră că dialogul cu organizațiile cooperatiste pe marginea ordonanței este „puțin rupt”, tocmai din cauza acestor organisme.
Reacțiile din mediul cooperatist nu au întîrziat să apară. Gheorghiță Lazăr, președintele Federalcoop Bacău, se declară „extrem de surprins” de atitudinea ministrului, mai ales că Silvia Ciornei a avut „o altă atitudine” la Congresul Centrocoop, desfășurat în urmă cu opt zile la București. Lazăr spune că ministrul a participat la lucrările acelui congres și chiar a luat de două ori cuvîntul și, tocmai de aceea, „noi credeam că și-a schimbat poziția”, mai ales că anunțase continuarea negocierilor, după ce reprezentanții cooperatorilor respinseseră proiectul de act normativ.
Că lucrurile nu stau chiar așa o dovedește noua ofensivă a MIMMC de a susține un act normativ care introduce administrarea unui organism al statului (CNC) asupra unor organizații private. „Dacă se fac abuzuri în cooperație, sînt deja organe care pot să controleze, cum ar fi Poliția, Garda Financiară. Cine îi oprește?”, se întreabă președintele Lazăr. El adaugă că la Congresul Centrocoop s-a votat propunerea de scoatere a cuvîntului „cooperație” din titulatura ministerului. „Nu are ce căuta acolo acest cuvînt, deoarece ministerul respectiv nu ne reprezintă”, precizează Gheorghiță Lazăr. Președintele Federalcoop Bacău preconizează că, dacă proiectul de ordonanță va fi adoptat, se vor folosi căile legale de atac, la Președinție, Curtea Constituțională sau chiar la instanțele europene.
Membrii cooperatori ar prefera amendarea Legii 109, după care activează acum cooperația de consum, și scoaterea din sertarele Parlamentului, unde zace de patru ani, a unui proiect de lege pentru cooperația meșteșugărească. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns