• un grup de țărani din satul Camenca l-a atacat luni pe pădurarul Gheorghe Suciu • acesta a fost dat afară în urmă cu aproape trei ani pentru că nu a putut justifica lipsa a 20 de metri cubi de lemn din gestiune • Direcția Silvică l-a angajat acum din nou pe pădurar, însă localnicii nu-l mai vor printre ei • trupele DIAS au fost ieri în comună pentru că a izbucnit o nouă răzmeriță • Poliția și Direcția Silvică au demarat o anchetă
Exploatarea materialului lemnos din pădure a generat în comuna Brusturoasa o răzmeriță în toată regula. Oamenii s-au răsculat pentru că nu-l mai vor pe unul dintre pădurari, pe care-l acuză că fură lemne și le prelucrează la propriul gater. În replică, pădurarul spune că țăranii sînt, de fapt, hoții și că îl vor plecat din comună pentru a fura nestingheriți.
Tensiuni în comuna Brusturoasa există de mai mulți ani, iar motivul principal îl reprezintă faptul că oamenii nu și-au primit pădurile înapoi. Ultimul eveniment notabil din acest punct de vedere s-a consumat cu cîteva luni în urmă, în timpul unei vizite făcute de prefectul Radu Cătălin Mardare în comună. În timp ce el discuta cu localnicii în primărie, zeci de țărani s-au adunat în fața clădirii și au strigat că își vor pădurile înapoi. Prefectul i-a lămurit pe oameni că trebuie să aibă răbdare și i-a asigurat că lucrurile se vor rezolva. Spiritele s-au aprins din nou luni după amiază, dar de această dată lucrurile au scăpat de sub control.
Luni după-amiază mai mulți țărani l-au luat la bătaie pe pădurarul Gheorghe Suciu, pe care vor să-l vadă plecat din localitate. Ei îl acuză pe pădurar că taie copaci pe care-i prelucrează la propriu-i gater.
Ieri dimineață, cînd am ajuns la Brusturoasa, la sediul poliției erau toți polițiștii din comună și doi pădurari. Polițiștii au refuzat să facă vreun comentariu referitor la cele întîmplate. Ba, mai mult, unul dintre ei a spus că nu s-a întîmplat nimic. Doar un pădurar a afirmat la un moment dat că a existat un conflict. După alte cîteva minute am aflat că, de fapt, respectivul era chiar pădurarul care și-a sculat satul în cap. Gheorghe Suciu ne-a povestit că luni, în jurul orei 14.00, mai mulți țărani l-au fi atacat. „Mi-au cărat pumni în cap, dar m-am ferit cît am putut și eu”, i-a spus el lui George Brăiescu, inspector-șef la Direcția Silvică, care venise între timp să ancheteze cele întîmplate. În situația aceasta s-a ajuns deoarece oamenii nu-l mai vor pe Suciu pădurar în sat. El a lucrat la Ocolul Silvic Agăș pînă acum trei ani, dar a fost dat afară pentru că a ieșit lipsă în gestiune. Suciu a recunoscut și ieri că nu a putut justifica lipsa a 20 de metri cubi de lemn. El susține însă că oamenii din sat ar fi furat materialul lemnos. De curînd, Gheorghe Suciu a fost reangajat în urma unui concurs tot ca pădurar în satul Camenca. Țăranii însă nu-l văd cu ochi buni, așa că au trecut la represalii. „Nu putem fi în relații bune, pentru că nu pot să-i las să fure. Taie lemn nemarcat pe care îl fură apoi din pădure. Presiunile sînt foarte mari din partea cetățenilor”, a mai spus pădurarul bătut.
Pentru că de la polițiști și pădurari am scos vorbele cu cleștele, am încercat să aflăm de la țăranii din Camenca cum au decurs ostilitățile. Localnicii au instaurat însă legea tăcerii dornici să-i acopere pe cei ce l-au bătut pe pădurar.
Părerile sînt împărțite în sat. Majoritatea femeilor ne-a declarat că nu doar pădurarul ar fi de vină pentru tensiunile existente în comună, pentru că și oamenii fură. Alte țărănci susțin că, de fapt, cei care l-au atacat pe pădurar reprezintă un grup izolat – „de-ai lui Pocovnicu și Ciocan” – care vor doar ei să taie bușteni din pădure. Pe o ploaie mocănească, am bătut la cîteva porți, însă gospodarii refuzau să deschidă măcar poarta cînd le spuneam despre ce-i vorba. Semn clar că toată lumea știa despre incident. Nici la crîșma lui Pocovnicu, despre care se spunea că l-ar fi agresat împreună cu alții pe pădurar, n-am izbutit să aflăm mai multe de la țărani. La „Morgă”, cum este poreclit birtul, țăranii au muțit cînd i-am întrebat de răzmeriță. Și-au făcut semne scurte și toți se comportau de parcă n-am fi fost lîngă ei. Un singur țăran a încercat să explice cum s-a întîmplat, dar ceilalți au tăbărît pe el. Cert este că luni, informate despre răscoala de la Brusturoasa, trupele de intervenție rapidă DIAS au plecat imediat la Camenca.
Înainte de a pleca la cantonul pădurarilor, aflat undeva în creierul munților, George Brăiescu i-a întrebat pe polițiști dacă au informații despre cei care l-au atacat pe pădurar. El le-a cerut acestora să urmeze procedurile legale pentru întocmirea dosarelor penale a celor vinovați. După aceea s-a întors către pădurarul Suciu, căruia i-a spus: „Și dumneata ai parte din vină, dar despre asta vom discuta după aceea”, au fost vorbele inginerului-șef. Din informațiile de la Inspectoratul Județean de Poliție Bacău reiese că pe cantonul de care răspunde Gheorghe Suciu au fost găsiți 34 de arbori neprelucrați și încă 153 de bușteni. Acesta pare să fi fost, de altfel, motivul care i-a determinat pe țărani să creadă că pădurarul a tăiat copacii, pe care urma să-i scoată din pădure.
George Brăiescu și alți reprezentanți ai Direcției Silvice, însoțiți de echipaje de polițiști au plecat ieri la cantonul de care răspunde Gheorghe Suciu pentru a se edifica cum stau lucrurile. Cîteva ore mai tîrziu, George Brăiescu ne-a explicat care sînt primele constatări de la fața locului. „Noi am pus în valoare doborîturile din păduri, din care o parte a fost scoasă la vînzare. Este vorba de 14.300 de metri cubi pentru toată zona Agăușului. Am mai redus cantitatea de lemn din alte părți și am distribuit în alte zone circa 2.599 de mc. Cu toate acestea, oamenii nu înțeleg că nu le putem vinde lor tot lemnul și că o parte trebuie comercializată și agenților economici”, ne-a declarat Brăiescu. El nu a exclus posibilitatea ca și personalul de la Ocolul Silvic să fi procedat greșit. „E posibil să se fi făcut și unele abuzuri și angajații noștri să nu fi știut să discute cu țăranii. De aceea vom forma o echipă de specialiști care de mîine va face verificări la fața locului. Pînă atunci, însă, e greu să spun cine e vinovat. Dacă se vor găsi vinovați, se va merge pînă la desfacerea contractului de muncă”, a adăugat Brăiescu. Acesta crede că autoritățile locale trebuie să se preocupe pentru a potoli spiritele în comună. George Brăiescu a mai spus că acea cantitate care trebuie vîndută populației nu poate fi depășită, ea fiind stabilită cu strictețe de către Romsilva. „Dacă Prefectura reușește să obțină o suplimentare de la București, e foarte bine, însă altfel nu se poate”, a încheiat inginerul-șef. Cert este că la Brusturoasa situația rămîne extrem de încordată. Multe voci spun că situația este amplificată artifical în comună, de către persoane care au gatere și care sînt direct interesate să se taie lemn din pădure. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns