Luna mai este perioada in care vor fi reluate lucrarile de reabilitare termica pe orizontala in imobilele din municipiul Bacau. Data a fost avansata de asociatiile de proprietari in care lucrarile de reabilitare termica pe orizontala au demarat anul trecut, insa au fost stopate la cererea locatarilor.
Cind trebuiau facute racordurile in casa si montati contorii, oamenii au dat inapoi invocind lipsa banilor si sezonul rece. „Frigul se instalase deja in locuinte si ne era teama sa renuntam la sistemul centralizat de termoficare tocmai atunci. Asa ca am optat sa traversam iarna 2008 – 2009 cu vechea retea, urmind ca in primavara sa trecem la noul sistem”, spune Ion Drobota din Bacau.
Exterior si orizontal, in acelasi program
Mai nou, Ordonanta de Urgenta nr.18/2009, privind cresterea perfomantei energetice a blocurilor de locuinte, prevede ca reabilitarea termica pe orizontala sa se faca in cadrul programului de reabilitare termica exterioara.
„Consider ca este oportun ca cele doua lucrari de reabilitare sa fie realizate in paralel, in cadrul aceluiasi program, avind in vedere ca beneficiem de finantare de la bugetul de stat.
Am convenit ca toate lucrarile de reabilitare sa includa si aceasta masura. Pina in prezent, reabilitarea termica pe orizontala a fost implementata in 28 de scari de bloc. Pe viitor, investitia se va face si la nivelul celor 34 de blocuri care intra anul acesta in programul de reabilitare termica exterioara”, spune Adrian Dospinescu, director Serviciului Investitii din cadrul Primariei Bacau.
Etapele reabilitarii termice
Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte cuprinde cinci etape. Acestea sint: realizarea auditului energetic al cladirilor, elaborarea studiului de fezabilitate pe baza masurilor specificate in auditul energetic, elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie, obtinerea autorizatiei de construire, executarea si receptia lucrarilor de reabilitare termica.
Masurile de interventie la nivelul blocului vor fi extinse la: inchiderea balcoanelor/logiilor cu timplarie performanta energetic, interventii la parapetii balcoanelor si la alte elemente de constructie ale cladirii, inlocuirea conductelor de distributie pe orizontala si verticala, a armaturilor cu pierderi, repararea sau inlocuirea cosurilor/canalelor de fum, precum si repararea sau inlocuirea cazanelor/arzatoarelor ce constituie parti comune ale blocului de locuinte-condominiu.
Conform Planului de Actiune privind Eficienta Energetica, se preconizeaza ca, prin aplicarea masurilor de reabilitare termica la blocurile de locuinte, se vor realiza economii de energie de cel putin 25 la suta fata de situatia actuala.
Lasă un răspuns