Prima raportare din cadrul recensamintului agricol a aratat ca judetul nostru s-a miscat greoi, fata de celelate din tara
.
Chiar daca sms-urile au mers bine, din cele 307 sms-uri care trebuiau transmise in interval de o ora, doar 15 nu au putut fi efectuate din motive obiective, acestea fiind preluate prin alte mijloace de catre membrii secretariatului tehnic judetean, in teren munca a mers mult mai greu.
In urma centralizarii datelor, in primele sase zile de recenzare, dintr-un total de 222.533 exploatatii agricole care trebuie intervievate, au fost completate chestionare pentru un numar de 14.701 exploatatii, rezultind o medie pe judet de 6,6%, fata de 8,35% media tarii. Judetul Bacau se afla pe locul 36.
Specialistii de la Statistica explica situatia prin faptul ca in primele zile de inregistrare, recenzorii consuma un timp mai mare la completarea unui formular, luind contact si cu multitudinea si diversitatea situaţiilor din teren, numarul de chestionare estimat a fi înregistrat la RGA, conform numarului de pozitii existente in registrul agricol, s-a dovedit a fi sensibil mai mare decit numarul de chestionare ce trebuie inregistrat conform metodologiei si exista comune limitrofe municipiilor si oraselor, cu un numar mare de „strainasi”, la care recenzarea se va face dupa datele din registrul agricol si declaratii ale altor persoane.
Pe localitati, un numar de 38 dintre acestea au un procent superior mediei tarii, pe primul loc fiind Odobestiul cu 15,6%, un număr de doua localitati sint egale cu media judetului – Urechesti si Asau, iar 53 de localitati sint sub media judetului, pe ultimul loc situindu-se comunele Itesti (1,2%), Prajesti (2,2%) sau Buhoci (2,3%).
O problema semnalata de recenzori este cea a lipsei de informare a cetatenilor despre recensamintul agricol, ceea ce ingreuneaza mult inregistrarile in teren.
Lasă un răspuns