Pentru județul Bacău, anul agricol 2002 s-a dovedit neașteptat de bun. Producțiile prognozate s-au realizat în mare parte, iar în prezent aproape toată recolta este hambare sau depozite. Nici măcar puseul de iarnă nu a stricat prea mult socotelile agricultorilor din județ, întrucît ceea ce era sensibil la frig nu mai era pe cîmp.
Cele de mai sus par aproape de necrezut, în condițiile în care în anii precedenți se înregistrau tot felul de probleme care afectau producția agricolă de toamnă. De această dată, cel puțin în cazul recoltelor din această toamnă, lucrurile stau chiar bine. Vremea a ținut cu agricultorii băcăuani, astfel că la multe culturi producțiile prognozate s-au realizat și chiar au fost depășite. Ceea ce surprinde este că nu numai societățile comerciale au strîns ce au avut de strîns, ci și țăranii, care de regulă rămîn mai în urmă.
Ca și în alți ani, cea mai mare pondere în culturi a avut-o tot porumbul. Cele aproape 100.000 de ha reprezintă jumătate din suprafața arabilă a județului. „Cultivarea porumbului nu este cea mai rentabilă afacere – a declarat directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură și Alimentație Bacău, Ghiță Burlui. Mult mai bună ar fi orientarea spre plante tehnice, precum soia sau rapița. Cel mai adesea este vorba de o inerție greu de înțeles”. În acest an, producțiile de porumb la hectar au depășit ușor prognozele. în medie, s-au obținut 3.628 kg porumb-boabe la hectar, față de 3.215 kg/ha, cît a fost programat.
Și cartofii de toamnă au avut un an bun. S-au obținut peste 16 tone/ha, iar totalul se aproie de 98.000 de tone.
Suprafața cultivate cu floarea-soarelui a crescut ușor, adică la 4.133 de ha, cu o producție medie de circa 1.400 kg/ha.
Este demn de menționat că unele plante tehnice au apărut din nou în culturile agricole băcăuane. Soia a fost cultivată pe 106 ha – producție medie 175 tone/ha -, sfecla de zahăr a ocupat 874 de ha (producție medie de circa 20 de tone/ha).
Și la fructe lucrurile stau bine. Merele țin capul de afiș, ca de obicei, cu 1.684 de ha, cu o producție de circa 6 tone/ha. „Spre deosebire de alți ani, și vremea a ținut cu noi – a spus directorul Burlui -, dar și oamenii au mai respectat cîte ceva din tehnologia specifică fiecărei culturi”. Tot ce s-a recoltat a ajuns fie în depozite, fie în hambarele oamenilor.
Mai sînt însă ceva probleme cu eliberarea terenurilor, unde mai sînt restanțe. Rămîne de văzut dacă vremea ține pînă la capăt cu agricultorii. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns