Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău a intrat în posesia ,,Recomandărilo privind declanșarea și desfășurarea campaniei de cules și vinificare”. Recomandările au fost întocmite de Ministerul Agriculturii împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului și Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și pentru a asigura o valorificare corespunzătoare a recoltei de struguri. Materialul cuprinde recomandări privind campania de cules și vinificare din anul 2004, precizări referitoare la organizarea recoltării și ține seama de evoluția procesului de maturare a strugurilor, stabilirea momentului declanșării culesului din fiecare zonă viticolă prin consultarea stațiunilor de cercetare vitivinicolă, apreciindu-se cît mai corect starea recoltei de struguri și evoluția procesului de maturare. De asemenea, s-a aprobat folosirea adaosului de zahăr în must, în limita a cel mult 34 de grame de zahăr la litru (echivalentul a 2% volume alcool) și aplicarea rațională a dioxidului de sulf în procesul de prelucrare a strugurilor, care va asigura o protecție antioxidativă a mustului.
În județul Bacău au fost autorizate și autentificate vinurile albe și aromate, precum și strugurii de masă din două soiuri de viță de vie cultivate în patru centre vitivole. Cele patru centre sînt Răcăciuni, Parincea, Zeletin și Dealu Morii. Centrul viticol Răcăciuni a fost încadrat în podgoria Covurlui și este recunoscut pentru vinurile albe și aromate dar și pentru strugurii de masă. Pentru acest centru au fost autorizate soiurile de viță de vie Fetească regală – pentru vinurile albe și Muscat Ottonel – pentru vinurile aromate. În podgoria Zeletin au fost încadrate centrele viticole Zeletin, Parincea și Dealu Morii, toate situate în stînga Siretului. (Petru DONE)
Lasă un răspuns