• sfacla dre zahăr cultivată de firma Agroleg a ajuns la aproape 5 kilograme • plantele mai au încă 1 – 1,5 luni de vegetație, pînă la recoltare
Firma Agroleg din Tamași s-a abonat la performanțe demne de celebra carte a recordurilor, Guiness Book. Dacă anul trecut, de exemplu, la Tamași a fost recoltată o varză uriașă, în greutate de 18 kilograme, în acest an de pe tarlaua de 20 de hectare de sfeclă de zahăr situată pe malul stîng al Siretului au fost deja găsite plante care se apropie binișor de cinci kilograme. Administratorul societății, Lenuța Alistar, are în fermă cîmpuri de legume, de cartofi și de ceapă, dar și un lot demonstrativ de floarea soarelui, ca și loturi demonstrative de porumb și fasole. Dar, cu sfecla de zahăr va da frumușel lovitura. Partenerul de afaceri și de viață al administratoarei de la Agroleg, inginerul Viorel Alistar, directorul Oficiului Județean de Consultanță a
Agricolă, a preluat și el 25 de hectare de teren, la Răcătău, pe care a înființat, de asemenea, o cultură de sfeclă de zahăr. Afacerea pare să fie una de talie mare – spune Viorel Alistar -, atîta timp cît chiar cu necazul avut în primăvară, cînd a fost nevoit să întoarcă circa 15 hactare de sfeclă care nu mai răsărea și să pună altă sămînță în loc, acum speră să ajungă la o producție de sfeclă de zahăr de peste 60 de tone la hectar. Estimarea arată o cifră de trei ori mai mare decît media calculată pe tot Centrul de cultură a sfeclei de zahăr al fabricii de zahăr Danubiana Roman, din Bacău. „Pe loturile Agroleg – am aflat de la șeful Centrului, Vasile Pintilescu – s-a folosit sămînță de sfeclă produsă de firme renumite, Danisco, Beta Mag și Syngenta, cu soiuri ca Delitch, Cassica, Lenna sau Dorotea. Față de condițiiile meteo ale acestui an, Viorel Alistar crede că pe pămîntul de la Răcătău ar putea obține chiar 80 de tone de sfeclă la hectar. La prețul de preluare oferit de fabrica din Roman, inginerul mai crede că ar putea rămîne în buzunar cu 1,5 miliarde de lei.
Vasile Pintilescu a apreciat anul de producție 2002 ca unul de excepție pentru cultura de sfeclă de zahăr. „Avem sfeclă bună și în alte zone ale județului Bacău – a precizat inginerul Pintilescu. La Fîntînele – Gîrleni, de exemplu, sfecla a ajuns la 2,5 kilograme, în condițiile în care nu s-a irigat cultura, cu sămînță din soiul Rimini, produsă de firma italiană Orzg”. În județuil Bacău s-a folosit pe scară mare sămînță de la firma Danisco, dar și de la Orzg, Beta Mag și chiar soiul românesc „7”. Centrul de cultură Bacău are raza de activitate în județele Bacău, Vrancea și Galați. În acest an, au rămas în cultură 1.560 de hectare de sfeclă și se speră o producție medie de peste 20 de tone de sfeclă la hectar. În acest fel, a mai spus Vasile Pintilescu, cerințele proprietarilor firmei Agrana, care deține și fabrica Danubiana Roman, cu sediul în Viena, vor fi respectate. Firma Agrana este unul dinre cei mai mari producători de zahăr din România și contractează sfeclă de pe jumătate din suprafața aflată în cultură în țara noastră. (Petru DONE)
Lasă un răspuns