• peste 60 la sută dintre cei care au venit la încorporare în cursul zilei de ieri sînt analfabeți • restul au probleme medicale, sînt instabili psihic sau au avut probleme cu poliția • pentru ofițerii de la Centrul Militar Zonal, această serie de recrutări a fost cea mai dificilă, din cauza mediatizării informației că armata nu mai este obligatorie
Sînt puțin dezorientați și privesc cu teamă către toate încăperile prin care trebuie să treacă pînă vor primi răspunsul dacă vor fi sau nu luați în armată. Unii dintre ei, cu picioarele goale direct în pantofii sau adidașii scîlciați, își așteaptă rîndul la vizita medicală. Le este jenă să stea lîngă cei mai binișor îmbrăcați, așa că se așează cît mai strînși, într-un colț de hol. După ce ies de la vizita medicală, vin la discuția finală cu ofițerul de la Biroul de recrutări. Așteaptă buluciți în ușă, deși au la dispoziție o încăpere întreagă plină cu scaune. Vor să audă cum decurg „ostilitățile” cu dușmanul. Un căpitan cu mustață, impozant, îi întreabă marțial tot felul de chestii pe care nu sînt chiar atît de dispuși să le facă publice. De exemplu, pentru ce au tot corpul plin de cicatrici de la lama da ras, sau de ce au cazier la vîrste atît de fragede.
Băieții se hilizesc pe sală, dar devin brusc serioși cînd întră la „vobitor” cu ofițerul. „Scoate și tu mîinile din buzunar, că sîntem mai mulți aici”, spune căpitanul celui care tocmai intrase legănat și cu mîinile ostentativ înfipte în buzunare pînă la coate. Băietanul se conformează alene și se așează într-o rînă pe scaunul din fața ofițerului. „Cîte clase ai?”, vine întrebarea. „Nici una. N-au mai avut ai mei bani să mă țină și pe mine la școală și oricum nu-mi trebuia. La ce le folosește celor ai mei, că sînt tobă de carte și nu-s buni nici de văcari în sat?”, vine și răspunsul sec al recrutului. „Dar amendă pentru ce-ai plătit?”, mai întreabă ofițerul, în timp ce notează ceva pe fișa lui. „M-am bătut cu unii în sat după ce-am băut ceva la bar și am dat un milion de lei amendă. Da’ fac recurs”, s-a arătat știutor în ale procedurilor juridice. „Deocamdată ești inapt pentru serviciul militar. Te vom rechema la primăvară. Pînă atunci, du-te acasă, vezi-ți de treabă și rezolvă-ți problemele pe la judecătorie”, îi spune căpitanul tînărului care nu lasă să se întrevadă nimic pe fața lui. Cum iese însă din încăpere, face un gest destul de elocvent cu brațul îndoit din cot care anunța victoria sa.
Au făcut drumul Roșiori – Bacău pe jos
Unul după altul, intră doi băietani din Roșiori. Sînt rupți de oboseală, se vede după expresia de pe fața lor. „Ce-i cu tine, măi, unde ai alergat de ești așa terminat?”, se arată interesat ofițerul. „N-am alergat. M-am trezit az’ noapte pe la două. ca să vin la Bacău”, spune tînărul slăbuț și intimidat de atîta lume în jurul lui. „Păi de ce te-ai trezit așa, cu noaptea în cap? Ce-ai făcut în toiul nopții, pînă ai ajuns aici?”, este din ce în ce mai intrigat căpitanul. „Am mers pe jos. Eu și vărul meu, care-i aici lîngă ușă și el, n-am avut bani de cursă și am venit pe jos”, spune aproape în șoaptă tînărul, spre stupefacția tutuor celor din încăpere. „Și cîți kilometri sînt pînă în Bacău?”, întreabă cineva. „Vreo 25. Nu-i așa, băi Costică?”, își consultă recrutul vărul. Costică confirmă din ușă distanța și privirea tuturor se îndreaptă spre picioarele celor doi. Unul, încălțat cu niște teniși, rupți în vîrfuri, iar celălalt, cu o pereche de pantofi scîlciați. „Mergeți amîndoi acasă, o să vă chemăm la recrutarea viitoare, acum sînteți inapți pentru serviciul militar. Cu ce plecați acasă?”, se arată brusc interesat ofițerul. „Tot cum am venit”, răspune unul dintre ei. Căpitanul îi scoate pe amîndoi pe hol și îi bagă unuia dintre ei două bancnote în buzunar. „Mergeți și mîncați ceva, măi copii, și să aveți și de bilete pînă acasă”, le spune bărbatul.
Nivelul de educație al recruților este din ce în ce mai scăzut
Scene ca cea descrisă mai sus se petrec la fiecare serie de încorporări. Mai grav este însă că, în timp ce majoritatea tinerilor de la oraș, absolvenți de liceu, fac pe dracu’ în patru ca să scape de armată, chiar dacă trebuie să se înscrie la diferite forme de învățămînt cu plată, cei care mai respectă cît de cît ordinele de chemare sînt tinerii de la țară, cu un nivel de trai uneori sub limita sărăciei și un nivel de educație pe măsura avuției din gospodărie. Nu le spune nimeni că nu pot fi încorporați pentru că sînt analfabeți. Li se aduce la cunoștință doar că sînt inapți pentru serviciul militar, pentru a nu-i umili. De la o serie la alta, numărul celor fără școală este din ce în ce mai mare. Numai pe parcursul zilei de ieri, dintre cei prezentați la încorporare, peste 80 la sută au fost analfabeți. Bărbați înalți ca brazii, cu palmele cît lopețile, roșeau ca o fată mare cînd erau nevoiță să spună că nu au nici o clasă. Ca să nu-i mai punem la socoteală pe cei plini de cicatrici pe corp de la automutilările pe care și le-au făcut și care sînt imediat catalogați drept instabili psihic și sînt amînați, probabil pînă vor împlini vîrsta la care nu mai pot fi încorporați. „Aceștia sînt tinerii care se prezintă la încorporare. Atît îi pregătește societatea. Dintre toți, noi trebuie să-i încorporăm pe cei care știu măcar să citească un raport fără să se poticnească”, spune un ofițer, parcă jenat că din zece tineri doar doi știu să citească.
Munca celor de la Centrul Militar Zonal (CMZ) este în ultima perioadă și mai dificilă din cauza informațiilor care au inundat toate canalele media, potrivit cărora armata nu mai este obligatorie. „La ultima serie de recrutări am fost nevoiți să emitem 482 de mandate de aducere, cu 30 la sută mai mult decît la seria anteriaoră”, ne-a spus lt.col. Eugen Pelin, șeful Biroului de recrutări-încorporări al CMZ Bacău. „Probabil că așa va fi și la încorporarea viitoare, dacă nu și mai greu, pentru că, pînă la adoptarea unei legi organice în privința executării serviciului militar se va menține în vigoarea cea de acum, lucru care va fi foarte greu de acceptat de către tineri. Vom fi scutiți de situații delicate prin neprezentarea masivă la încorporare doar dacă se va adopta pînă în februarie legea organică privitoare la satisfacerea serviciului militar”, ne-a spus și lt.col. Ion Mănăilă, șeful CMZ. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns