• banii nu acoperă nici 15 la sută din totalul datoriilor • după toate probabilitățile, facturile vor fi stinse abia anul viitor • șefii sistemului sanitar spun că acest lucru nu va afecta contribuabilii
Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Bacău a primit zilele acestea rectificarea de buget mult așteptată. Suma alocată finanțatorului sistemului sanitar băcăuan este de 18,168 miliarde de lei, mult mai mică în comparație cu nevoile unităților sanitare. La sfîrșitul lunii octombrie, valoarea totală a datoriilor spitalelor către furnizorii de alimente, utilități și medicamente se ridica la peste 74 de miliarde de lei. Din acest debit, nu mai puțin de 58 de miliarde de lei reprezintă datoriile către furnizorii de medicamente și materiale sanitare.
În topul marilor datornici conduce, detașat, Spitalul Județean Bacău, ale cărui facturi neachitate ajung la valoarea de 47 de miliarde de lei, adică aproape 65 la sută din totalul debitelor spitalicești. Cel mai mare spital din județ este urmat în topul datoriilor de Spitalul Municipal Onești, care are neplătite peste 19 miliarde de lei, și Spitalul din Comănești, cu 1,9 miliarde. Datorii sub un miliard au și Spitalele din Buhuși și Tîrgu Ocna, fiecare cu cîte 900 de milioane, precum și Spitalul din Moinești, care are neplătite facturi de 600 de milioane de lei. O situație mai aparte se înregistrează la Spitalul din Podu Turcului, unde valoarea debitelor ajunge la 2,5 miliarde de lei. Referitor la situația în care se găsește această unitate spitalicească, Oana Chelaru, directorul CAS Bacău, este de părere că „Spitalul din Podu Turcului se apropie vertiginos de faliment. Nici pe regulile de finanțare de anul trecut, nici pe cele de anul acesta spitalul nu s-a adaptat. Datoria este foarte mare și chiar nu văd acum ce se mai poate face”.
Așa cum s-a întîmplat de fiecare dată în ultimii ani, rectificarea bugetară nu a însemnat numai ceva bani în plus. Din cele 18 miliarde de lei primite de CAS Bacău cu ocazia ultimei reașezări a bugetului Casei de Sănătate la nivel național, aporpape patru miliarde reprezintă bani pe care CAS Bacău a fost obligată să-i restituie finanțatorului național. Din bugetul propriu, Casa Asigurărilor de Sănătate a rămas fără 1,6 miliarde de la capitolul salarizare, 2,2 miliarde de la cheltuieli materiale și 300 de milioane de la investiții. Pe lîngă datoriile spitalelor, CAS mai are de onorat, către farmaciile din județ, 58 de miliarde de lei. „Suma primită este, într-adevăr, foarte mică. Situația în care ne aflăm nu este una nouă, pentru că la fiecare sfîrșit de an am avut datorii. Probabil că și în acest an se va întîmpla la fel, iar facturile vor fi plătite din bugetul pe anul viitor. Semnalele pe care le avem de la Casa Națională sînt că aceasta nu este ultima rectificare”, a spus directorul CAS Oana Chelaru.
Cît privește cele 18 miliarde primite zilele trecute, banii vor fi direcționați în totalitate spre asistența spitalicească. „Vrem ca acești bani să asigure salariile personalului medical. În cîteva zile vom finaliza analiza pentru a vedea dacă suma ajunge și pentru a asigura creșterea salarială de 12 % acordată luna trecută”, a mai spus directorul Chelaru.
Referitor la facturile imense care nu vor putea fi onorate, directorul Spitalului Județean Bacău, dr. Leonard Roșu, spune că acest lucru nu va duce la blocarea activității spitalului. „Faptul că avem datorii nu înseamnă că pacienții vor fi afectați. Vom funcționa cu arierate, iar datoriile vor fi achitate, așa cum s-a întîmplat și anul trecut, din bugetul pentru anul următor”, a spus directorul Roșu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns