Parlamentarii liberalii au depus o serie de amendamente la proiectul de rectificare bugetara, amendamente prin care este propusa renuntarea la o serie de reduceri care afecteaza extrem de grav citeva ministere, intre care si pe cel al Agriculturii. Comisiile parlamentare de buget-finante au aprobat Ordonanta de urgenta 34/2009 privind rectificarea bugetului, votul fiind dat in absenta parlamentarilor PNL, care au plecat inainte de finalizarea sedintei comisiilor de buget-finante, nemultumiti ca nu le-au fost admise amendamentele.
Liberalii spun, cu privire la bugetul Agriculturii, ca ministerul a cedat aproximativ 450 de milioane de euro (aproape doua miliarde de lei), sub rezerva ca aceasta suma va fi acoperita din Fondul de privatizare, de la Trezoreria statului. Aceasta suma a fost preluata de la prefinantari – partea de 20% pe care trebuie sa o puna statul roman pentru proiectele de finantare din fonduri europene (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala – FADR). „Daca de aceasta data ministrul a gasit sursa pentru a acoperi capitolul prefinantari – ne-a declarat deputatul bacauan Mihai Banu, presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a PNL -, ea nu trebuie trimisa in alta parte (pentru ca si asa ministerul a primit numai 0,73% din PIB), ci trebuie sa ramina tot la minister, pentru investitii in modernizarea irigatiilor, in perdele de protectie a terenurilor agricole si pentru finantarea camerelor agricole, pentru ca acestea sint foarte necesare”.
Unde se duc miliardele?
Circa 1,8 miliarde de lei, din cei aproape doua miliarde, trebuie sa mearga in reabilitarea conditiilor de a face o agricultura eficienta in sudul tarii, foarte afecat de seceta in ultimile decenii. Cu un asemenea buget, Agentia pentru Imbunatatiri Funciare ar putea reabilita, acolo, circa 700.000 de hectare de teren, astfel incit in trei-patru ani sa ajungem la cele trei milioane de hectare de teren agricol de care are nevoie Romania si, astfel, putem discuta, in 2014, in cea de a doua etapa a politicii agricole comunitare europene, de o competitivitate adevarata a griului romanesc pe toate pietele lumii, asa cum a fost acum o suta de ani. „Daca nu vom proceda astfel – a precizat Mihai Banu -, am si motivat ca vom pune in pericol pregatirea Romaniei pentru cea de a doua etapa a reformei poiliticii agricole comunitare europene. Finantarea infiintarii camerelor agricole si de dezvoltare rurala este foarte necesara, in acest moment, pentru ca fara aceasta structura nu putem vorbi, pe de o parte, de reforma profunda a administratiei agricole locale si centrale, de pornirea sau de punerea in practica a unei strategii de dezvoltare in acest domeniu”.
Guvernul nu are o startegie coerenta pentru mediul rural
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a trimis, recent, tuturor celor interesati un CD pe care se afla o asa-zisa „strategie de dezvoltare”, intinsa, scriptic, pe vreo 200 de pagini. Parlamentarii liberali cred ca aceasta lucrare nu are nici o legatura cu ceea ce inseamna, din punct de vedere stiintific, o strategie de dezvoltare. „Ce am primit noi – ne-a declarat presedintele Comisiei pentru agricultura a PNL – este un ansamblu de documente puse unul linga altul, fara a da impresia ca ar reprezenta o veritabila strategie de dezvoltare. Domnul miniustru Ilie Sarbu este de profesie teolog, deci, probabil, are o gindire profetica, adica numai dinsul intelege, probabil, ce spune acolo. Acel document nu are nicio legatura cu o strategie, care ar trebui sa aiba, la baza, patru piloni: obiectivele, institutiile, bugetul si beneficiarii”. Obiectivele – a mai spus deputatul bacauan – trebuie sa raspunda la intrebarea „de ce fac” ceea ce fac, cind vorbesc de institutii trebuie sa spun cu cine fac ceea ce fac, despre buget trebuie sa spun „cu ce fac”, iar cind vorbesc de beneficiari trebuie sa spun „pentru cine fac”. „Ceea ce au facut ei acolo, demonstreaza incapacitatea totala a acestui guvern, a acestui minister, de a intelege spiritul si nevoile statului roman – a conchis Mihai Banu. Constantin Noica spunea, acum vreo 60 de ani, ca suntem tara lui Cain. Am ramas o tara de pastori, avem o gindire pastorala, dar din pacate astazi se demonstreaza ca acest soi de gindire s-a concentrat la conducerea tarii”.
Lasă un răspuns